Uskoro u mraku?

Od danas se o javnoj rasvjeti u metropoli ne brine nitko

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Od danas se o javnoj rasvjeti u metropoli ne brine nitko
17.10.2018.
u 09:34
Ugovor s tvrtkom koja obavlja poslove održavanja javne rasvjete ne može se tek tako produljiti, već je na vrijeme trebao biti raspisan javni natječaj kojim bi se tražila tvrtka koja će to raditi
Pogledaj originalni članak

O javnoj se rasvjeti od danas u metropoli ne brine nitko. Ugovor koji je za taj posao dosad s Gradom imala tvrtka Elicom istječe upravo 17. listopada, a jučer je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poništilo odluku Skupštine kojom je propisano da ga gradonačelnik sam, odnosno da o tome ne pita predstavničko tijelo, može produljiti.

Odluka o takvoj “moći” donesena je na prošloj sjednici, a zastupnicima je predstavljena kao “usklađivanje sa zakonom”. Sad je upravo zakonodavac tu odluku poništio jer “nikakvo to usklađivanje nije bilo”. Ugovor s tvrtkom koja obavlja poslove održavanja javne rasvjete ne može se tek tako produljiti, već je na vrijeme trebao biti raspisan javni natječaj kojim bi se tražila tvrtka koja će to raditi.

– Trebalo je to učiniti još u kolovozu, kad je zakon donesen – rekao je Tomislav Stojak iz HNS-a, a Renato Petek iz Naprijed Hrvatska istaknuo je da je Grad očito želio produljiti ugovor s Elicomom. U Gradu kažu da im nije jasna odluka Ministarstva jer nije obrazložena.

>> Pogledajte što građani misle o obnovi rotora 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DE
demokršćanin
20:00 17.10.2018.

Bandić se posvađao sa kumom pa nema tko održavati javnu rasvjetu.Traži se jedan drugi kum koji će to obavljati.

GL
glavaticro
10:48 17.10.2018.

pa tko još vjeruje u te fore?? daj odmah posao kumu , svi znamo zašto je to tako...

DU
Deleted user
09:57 17.10.2018.

Koja kontradiktornost HNS-ovaca i njihovog ministarstva koje donosi odluke suprotne Zakonu. Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu održavanje javne rasvjete je komunalna djelatnost, a komunalna djelatnost ne može prestati niti na trenutak. Što bi se dogodilo da uslijed kvara veći dio metropole ostane u mraku, a ministarstvo kaže da to nitko ne smije popraviti do odabira novog izvoditelja (što se sukladno propisima može otegnuti na nekoliko mjeseci, pa čak i godina - natječaj, žalbe, rješavanje žalbi, itd.) ??? Čak se ne mora dogoditi niti nešto tog razmjera, može primjerice samo automobil (što se događa vrlo često) srušiti rasvjetni stup na nekoj važnijoj prometnici po kojoj recimo vozi i tramvaj. I što tada? Nitko taj stup ne smije odspojiti i maknuti i u gradu će biti krkljanac? Ne samo da je ova čisto politička odluka van svake pameti, nego je i izravno u sukobu sa zakonom.