Uskoro porinuće

Nekad je prevozila žito, a sad će na lađi Kupom ploviti turisti

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zitni put: Kupa-Sava
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zitni put: Kupa-Sava
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zitni put: Kupa-Sava
16.06.2015.
u 14:00
Lađa se gradi po uzoru na stare koje su služile u trgovačke svrhe. Dužine je 25 i širine 4 metra, na krstarenje će moći povesti 50 osoba
Pogledaj originalni članak

Kao što su nekada lađe plovile Kupom prevozeći žito, sol i druge potrepštine, ovog ljeta nakon niza godina jedna će zaploviti i turistički. Prvi gosti Kupom bi se trebali provozati ovog ljeta – očekuje se da će graditelji do tada uspjeti privesti kraju zahtjevan posao.

Projekt Žitni put

– Lađa je dužine 25 i širine četiri metra, a gradi se kao i nekada, ručno od drveta. Najzahtjevniji dio svijanja drveta je završen, a kako je ovo prvi projekt takve lađe, i graditeljima je posao iznimno zahtjevan – kazao je Božidar Škrinjarić, načelnik općine Pokupsko, u kojoj je začeta ideja o oživljavanju Kupe, ali i cijelog kraja razvojem kopnenog turizma.

Cilj projekta Žitni put, za koji je oko 600 tisuća eura dobiveno iz fondova EU, jest ojačati turističku ponudu pa se u općini nadaju da će se u cijelu priču uključiti i okolno stanovništvo, i to tako da se okrene turizmu i uključi u ponudu gastronomije, ekoturizma i smještajnih kapaciteta.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Želimo povezati različite OPG-ove u kojima bi građani mogli jesti i noćiti, ali bi im se nudio i obilazak drvenih kapelica, samostana i crkava. Vožnja u žitnoj lađi trebala bi biti najzanimljiviji dio ponude, kojim bi se najlakše privukli turisti – kazao je Škrinjarić. Objasnio je da će lađa moći primiti 50 putnika koji će se voziti rijekom i usput imati priliku stati u restoranu i ručati autohtone specijalitete ili obilaziti znamenitosti.

Kako bi se na Kupu vratio veći broj brodova, iz Pokupskog najavljuju gradnju nekoliko pristaništa s vezovima za lađe, ali i realizaciju Vladina projekta plovnosti Kupe od Siska do Karlovca.

– U planu je obnova i starih kopitarnica, odnosno cesta uz Kupu kojima su išli konji i volovi kad bi vukli lađu. Te ćemo ceste urediti kako bi se po njima moglo šetati, voziti bicikl ili jahati, a očekujemo da će se uz ceste očekujemo otvoriti i autokamp – kazao je Škrinjarić.

Jedinstvena atrakcija

Da u Pokupskom ozbiljno računaju na razvoj kopnenog turizma, svjedoče i drugi projekti koje paralelno razvija općina u suradnji s Turističkom zajednicom i lokalnim udrugama.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Žitni put jedinstvena je atrakcija u jugoistočnoj Europi u koju, osim Pokupskog, želimo uključiti sve općine i gradove koji se nalaze na rijeci – kazala je Jasmina Cvetković Braim iz društva za promicanje kulture življenja Zvono uz Kupu (ZUK), koje je partner projekta.

U projekt je uključena i udruga Kupa – rijeka života iz Pokupskog, čija je predstavnica Ivana Antolić istaknula da rade i na privlačenju cikloturista.

– Pripremamo i biciklističku rutu Žitni put koja će ići od Karlovca do Slavonskog Broda, a na nju će se vezati i trase po susjednoj BiH – kazala je Antolić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.