Muke sa ZET-om

Nedjeljom autobusom u centar? Ne može!

05.02.2016., Okretiste autobusa na Savskom mostu, Zagreb - Putnici na liniji 159, Savski most - Strmec Odranski zale se jer navedena linije ne vozi nedjeljom. DKS_56132059 Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
05.02.2016., Okretiste autobusa na Savskom mostu, Zagreb - Putnici na liniji 159, Savski most - Strmec Odranski zale se jer navedena linije ne vozi nedjeljom. DKS_56132059 Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
05.02.2016., Okretiste autobusa na Savskom mostu, Zagreb - Putnici na liniji 159, Savski most - Strmec Odranski zale se jer navedena linije ne vozi nedjeljom. DKS_56132059 Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
10.02.2016.
u 13:24
Stanovnici Odranskog Strmca požalili su se kako su nedjeljom odsječeni od svijeta, ne mogu ni na misu.
Pogledaj originalni članak

Radnim danom autobus vozi 15 puta, tek svakih sat ili dva. Subotom triput u danu, a ako netko nedjeljom želi u centar javnim prijevozom – ne može. Stanovnici Odranskog Strmca, naselja na jugu Zagreba, u gradskoj četvrti Brezovica, svaki vikend muku muče kako se dokopati barem okretišta na Savskom mostu.

– I inače povezanost rubnih dijelova grada nije dobra, a to što autobus ne vozi nedjeljom jako je nezgodno, posebno ako nema drugih mogućnosti – rekao nam je student Tin Matković izlazeći iz problematičnog autobusa 159 na tom okretištu.

Racionalno ukidanje

Nekoliko je autobusnih linija ZET-a koje ne voze nedjeljom, no uglavnom je riječ o onima do lokacija koje su dostupne drugim autobusom ili tramvajem. Tako, primjerice, nedjeljom ne prometuje autobus 114 od Ljubljanice do Prečkog te linija 107 od Jankomira do okretišta na Žitnjaku.

– No, u našem slučaju, ako nemamo auto, ne možemo nedjeljom nikamo, ni na misu. Uvijek treba zamoliti nekog susjeda za uslugu – objasnila je umirovljenica Marija iz Odranskog Strmca. Nemaju li svoj automobil, tamošnji stanovnici trebali bi pješačiti i do šest kilometara do najbliže stanice drugih autobusnih linija, 160 i 163. No, ni one ne voze često.

– Radnim danom imamo linije svakih pola sata do sat vremena, što je više-manje u redu. No vikendom moramo čekati i nekoliko sati ako nam autobus pobjegne – kazala je Anamarija Cerovski, koja se svakodnevno koristi autobusom broj 160 koji povezuje Savski most s Odranskim Obrežom, Gornjim i Donjim Dragonošcem te Lipnicom i Trpucima. Budući da su im ta naselja u blizini, autobus 160 stanovnici Odranskog Strmca često koriste kao alternativu. No, kako su se požalili, osim što linije voze rijetko, problem je što nisu ni dovoljno dobro usklađene.

– Postoji nekoliko linija koje voze prema ovom dijelu grada. I ako već ne uhvatimo svoj autobus, mogli bismo barem stići na neki koji vozi u susjedno naselje. No, loše je što svi autobusi uglavnom kreću u isto vrijeme – istaknula je učenica Katarina, koja zato u školu često mora krenuti i dva sata ranije. Napomenula je kako autobusi uglavnom kreću na puni sat, pa ih više vozi u isto vrijeme. Bilo bi bolje, dodala je, da autobusi različitih linija kreću u razmaku od pola sata.

Iz ZET-a pak poručuju kako se broj polazaka utvrđuje ovisno o broju putnika linije u dogovoru s Vijećem gradske četvrti na čijem području prometuje. S obzirom na to, linija 159 nedjeljom je ukinuta. – Za sve promjene u voznom redu građani se moraju obratiti Vijeću gradske četvrti koje će se službenim putem obratiti Gradskom uredu za promet i ZET-u. To je redovni postupak i za uvođenje novih stajališta, linija... – poručili su iz ZET-a te napomenuli da na mnogim linijama nema dovoljno putnika za racionalno poslovanje.

Teško je sve zadovoljiti

Da liniju 159 u pojedinim terminima uistinu koristi tek nekoliko ljudi, složili su se i građani koji se tim autobusom redovito voze. No, istaknuli su kako nije rješenje prometno odsjeći cijelo naselje.

– Veliki su problem linije koje s jedne strane voze jako rijetko, a s druge ih koristi malo ljudi. Jako je teško sve zadovoljiti – kazao je pak Vladimir Iviček, predsjednik Vijeća gradske četvrti Brezovica, koji je potvrdio da redovito stižu pritužbe zbog autobusa te da su sve proslijeđene u Grad.•

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
13:54 10.02.2016.

Da bi autobusi češće prometovali, treba platitimautobuse i ljude ALI BANDIĆ ne da. Jer od čega bi gradio staklene mostove i fontane? Od čega bi popravljao sfušanu Mesničku, čime bi platio zaltne šekrete?

Avatar dr. Evil
dr. Evil
07:52 11.02.2016.

Ovaj odgovor iz ZET-aa je jadan kao i većina njih...oni upućuju na vijeće gradske četvrti. Pa dali vijeće gradske četvrti određuje da svi autobusi koji voze u istom smjeru /susjedna naselja/ kreću u istom trenutku +-5 minuta i onda pola sata nema niti jednog autobusa. Ne govorimo o broju polazaka već o satnici kad autobus polazi - ili to ipak ZET određuje?!?

I1
i123
17:54 10.02.2016.

Tipično za ZET. Ako pet linija ide u istom smjeru sve će krenuti istovremeno ili u 10 minuta. A vi mulci čekajte 30-60 minuta da dođe drugi.