Gdje štede?

Neće povisiti cijene usluga, ali prodaju imovinu grada

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Sandra Švaljek
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Sandra Švaljek
02.12.2014.
u 11:00
Plan je amandmanima eventualno mijenjati iznose za određene stavke. A naknadno će biti utvrđeno koje
Pogledaj originalni članak

Vatrogastvo, socijalna skrb, zdravstvo, školstvo – sve su to područja kojima se oduzelo najviše, barem prema prijedlogu proračuna za 2015. godinu koji je u odnosu na 2014. manji za 450 milijuna kuna, a koji će pred zastupnike u prvo čitanje na današnjoj sjednici Gradske skupštine.

Upravo će spomenuta područja izgubiti točno 330 milijuna kuna, a u Gradu nadu polažu u amandmane kojima bi predviđene iznose određenim kategorijama ipak poslije mijenjali. Poput iznosa za vrhunski sport koji je u sadašnjem prijedlogu proračuna posve eliminiran.

– U ovom kratkom roku ne možemo reagirati. Sada idemo na ovaj prijedlog proračuna, no iskreno se nadam da će Vlada najavljenim mjerama kompenzirati dio novca koji smo uprihodili od poreza i prireza – poručio je Slavko Kojić, pročelnik za financije. Kroz amandmane, u planu je, barem prema najavama dogradonačelnice Sandre Švaljek, i povećanje iznosa za pučke kuhinje, ali i subvencije roditeljima čija djeca pohađaju privatne i vjerske vrtiće.

– Za privatne je vrtiće predviđen iznos od 73 milijuna kuna, što je na razini ove godine. Razmotrit ćemo mogućnost povećanja te stavke – rekla je Švaljek. Kako u Gradu ne mogu povisiti prirez, način da pribave oduzeti novac je i prodaja Zagrepčanke, Gredelja ili pak povišenje cijena komunalnih usluga.

– Do povećanja cijena neće doći. Prodaja imovine jednokratna je mjera, no te mjere imaju smisla samo dugoročno. Već smo ranije najavljivali da ćemo aktivirati tu imovinu – odgovorila je Švaljek, svjesna da će takav proračun najviše osjetiti socijalno ugroženi.

– Nismo mogli utjecati na to – poručila je Švaljek aludirajući na Vladu i njezino reduciranje poreza na dohodak, od kojeg će, kako je to napomenuo Slavko Kojić, koristi imati samo oni koji i sada zarađuju više od 13 tisuća kuna mjesečno.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.