Ritam grada

Nastavlja se trilogija "slučaja Cvjetni" – nova terasa opet guši trg

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Nastavlja se trilogija "slučaja Cvjetni" – nova terasa opet guši trg
06.02.2017.
u 16:45
Za prvo postavljanje terasa nije odgovarao nitko-nema smisla ni sada tražiti krivce
Pogledaj originalni članak

Nema taj Preradovićev trg, čini se, nikakve sreće. Ni šanse! Namjerili se na njega stolci i stolice, čas ispred ulaza u crkvu Preobraženja Gospodnjeg, čas pokraj nje. I neće ga i neće. Nema službenog ograničenja terase, nema podesta, nema montažnog objekta – sve su se forme u sada već trilogiji “slučaja Cvjetni” s prvim ovogodišnjim suncem zaobišle – stolci i stolovi posložili se za vikend, čini se, sami od sebe. Tek tako na same ploče trga. I slagat će se i dalje – širiti i gutati javni prostor – posvjedočit će tome, kad već šute iz Grada, iz Zavoda za zaštitu spomenika, Horvatinčićevi, pa i austrijska Supernova, samo konobari. Tri mjeseca nakon pobjede Zagrepčana nad prvotnim pokušajem postavljanja terase za Horvatinčićev kafić, evo drugog pokušaja, a da za onaj prvi nije nikad, a nikad i neće odgovarati nitko. A trebao je jer je lista odgovornih bila dugačka.

Stradali su samo cvjećari

Dapače, u ta tri mjeseca tišine – od jedne do druge terase – stradali su jedino cvjećari čiji su se cvjetni aranžmani pretjerano raširili trgom, toliko da se prvi čovjek grada o njih umalo sapleo i pao.

Srećom, pad je Bandić spriječio jer je cvijeće na vrijeme vidio, prvu terasu zamijetio je tek kada su protiv nje ustali građani – pa je prozvao kućom koju ne bi dao postavljati ni vlastitoj majci.

"Kolo sreće uvijek se okreće"

Tim istim pogledom, onim koji očigledno sužuje vidokrug u kojem bi terase svakako trebale biti, gledao je gradonačelnik Bandić Preradovićev trg i ovog vikenda. Nove stolce i stolove, iako je bio na osunčanom Cvjetnom, nije zamijetio. Pa ih nije ni komentirao. Čini se da ni ovoga puta, baš kao ni prvoga, Bandić nema pojma tko je kome, kada i kako izdao dozvole za postavljanje stolica i stolova.

Zato sada nema smisla ni da pokuša “prijetiti” da će nekoga kazniti. Još manje ima smisla da se građani svađaju zbog stolica – jer stara narodna poslovica kaže – kolo sreće uvijek se okreće.

Cvjetni sada nema sreće, guše ga stolice, no to ne znači da sreću neće imati kada se kolo okrene. U svibnju ili ranije?!•

>> Tomislav Horvatinčić prodaje Centar Cvjetni

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

JO
jolly
20:09 07.02.2017.

Mogao se netko od novinara prošetati do Cvjetnog, pa to i poslikati. Najlakše je samo prepisati iz drugih medija.

DO
domxerex
09:25 07.02.2017.

1. Nisam purger pa nisam pristran. 2. I na drugim trgovima u ZG (i drugim gradovima) ima terasa sa stolicama i kioska i tko zna čega sve ne. Zašto baš na tome strgu ne smije biti? Je li možda problem u crkvi pored ili nekome "guzonji" koji stauije na trgu ili blizu pa mu sve smeta i onda preko veza tiska razna škrabala na objavljivanje nebuloza po nazovi novinama? 3. Ne vidim sličnih problema po drugim gradovima, barem ne na toj razini. Ovo se diže na nacionalnu razinu a još malo će trežiti da vijeće EU odluči o toj budalašti. Očito taj problem gura neki umišljeni nazovi "purger" (kojem su roditelji vjerojatno doselili iz neke zabiti) i tako dokazuje da je on veliki Agramer. 4. Sve je to jadno i nebitno. Ostaje problem parkiranja u centru ZG a o tome nema priče. Glupost i neuviđavnost svih sudionika sprednje oko trga.

DE
demokršćanin
21:55 07.02.2017.

Devastacija Grada se nastavlja i nadalje.Jedan put je to Kvatrić,drugi puta Cvjetnjak ,a Jelac svakodnevno.Začudo na Jelcu već tjedan dana nema postavljenog nijednog šatora.Možda se to uklapa u predizborne aktivnosti populizma.