ZAKAJ VOLIM ZAGREB

Najdugovječnijima zagrebačka grupa spojila srca, povezala prijatelje i 'stvorila' umjetnike

Fotografije iz grupe Zakaj volim Zagreb
Fotografije iz grupe Zakaj volim Zagreb
Fotografije iz grupe Zakaj volim Zagreb
Fotografije iz grupe Zakaj volim Zagreb
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Administrator grupe Zakaj volim Zagreb Ivan Brnčić
18.04.2020.
u 17:48
Grupa Zakaj volim Zagreb ima gotovo 88.000 članova, ove godine slavi deseti rođendan, a tome u čast za jesen pripremaju četvrtu izložbu fotografija Zagreba.
Pogledaj originalni članak

Stari su se školski prijatelji preko nje ponovno pronašli i povezali, dečki i cure zaljubili, a ostali nešto novo naučili i međusobno si pomogli, posebice u ovo krizno vrijeme. Tako je Facebook grupa Zakaj volim Zagreb jedan od pozitivnih primjera s društvenih mreža koja je, kaže jedan od njezinih voditelja Ivan Brnčić, kroz deset godina postojanja stvorila čvrstu zajednicu gdje se sreću različite generacije, pogledi na život i interesi. U posljednjih nekoliko tjedana otkako je epidemija koronavirusa u punom mahu te je u međuvremenu i potres poljuljao grad, ljudi u njoj masovno dijele poruke podrške, primjerice snimke pjevanja s balkona, stare videe iz dana dok su se šetali zagrebačkim ulicama, fotografije metropole prije i nakon potresa…

Grupa ima gotovo 88.000 članova, ove godine slavi deseti rođendan, a tome u čast za jesen pripremaju četvrtu izložbu fotografija Zagreba. Autori su članovi grupe, a postav će predstaviti na desetke radova koji prikazuju zagrebačke ceste, panorame, životinje i ljude. Organizirat će se i druženje jer, kažu, nema prave proslave bez tuluma, a kad krizno razdoblje završi, imat će za to i više razloga.

– Deseti rođendan velika je stvar koja se treba obilježiti jer smo jedna od najdugovječnijih zagrebačkih grupa na Facebooku koja svakodnevno potiče pozitivnu atmosferu u društvu – ističe Brnčić.

Njezin nazvi, dodaje, govori sve, a naglasak je upravo na tome da kroz grupu, odnosno stare i nove fotografije, statuse, događanja i druženja, svatko ima priliku prisjetiti se zašto voli glavni grad ili podijeliti tu ljubav s drugima, što je trenutačno svima potrebno.

Foto: Patrik Maček/Pixsell
Administrator grupe Zakaj volim Zagreb Ivan Brnčić

– Jedna od najljepših stvari mi je kada dobijemo poruke zahvale od Zagrepčanki i Zagrepčana koji više ne žive ovdje na tome što se kroz grupu vraćaju u djetinjstvo i osjete ponovno bliskim s rodnom krajem – kaže Brnčić.

Zakaj volim Zagreb budi nostalgiju, a grupu prate i političari, pjevači, umjetnici, novinari... Među njima su, primjerice, i glazbenik Marko Novosel te književnica Sanja Pilić.

Fotografije iz grupe Zakaj volim Zagreb
Fotografije iz grupe Zakaj volim Zagreb
Fotografije iz grupe Zakaj volim Zagreb
Fotografije iz grupe Zakaj volim Zagreb

– Svatko je dobrodošao, a jedino pravilo kojeg se moraju pridržavati jest da nema negativnih komentara poput govora mržnje i vrijeđanja – objašnjava Brnčić.

Grupa je često izvor medijskih priča, a da je veoma popularna svjedoči i činjenica da svakodnevno zaprimaju na stotine zahtjeva za učlanjenjem.

– Imamo proces selekcije kojim želimo zaštiti postojeće članove od potencijalnih neugodnosti. Postoje i sankcije za one koji prekrše pravila. Ako se, primjerice, nekoga omalovažava, uklonimo ga iz grupe – kaže voditelj koji je na čelu skupine zajedno sa svojom suprugom te prijateljicama Lindom Spajić i Aleksandrom Dorić.

VIDEO Željke Mašnjak iz grupe (obnova)

Najpopularnije su objave panoramske fotografije dijelova metropole, a članovi razmjenjuju i savjete o tome kako da tu vještinu ovjekovječavanja zagrebačkih motiva poboljšaju. Ovih dana među hitovima su i videi na kojima članovi pjevaju glazbene klasike poput "Zagrebačkim ulicama" i "Serbus, dragi Zagreb moj" dižući tako moral sugrađana. Mogu se pronaći i fotografije jarunskih labudova, glavnog grada u svim godišnjim dobima, ulica, parkova, trgova, katedrale, muzeja, mostova, jezera, fontana...

– Sadržaj je pretežito vizualan i imamo sjajne fotografe, što profesionalne, što amaterske – ističe Brnčić. Zbog toga su još 2014. godine odlučili predstaviti ih javnosti dvjema izložbama u Knjižnicama Grada Zagreba. Treća je, pak, bila tri godine nakon toga u Muzeju Grada Zagreba. U tijeku je organizacija i četvrte, a kada će se točno i gdje održati, trenutačno je još - iznenađenje.

VIDEO Tomislava Medvedeca iz grupe - Zagreb je najljepši grad

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.