Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKAJ VOLIM ZAGREB

Najdugovječnijima zagrebačka grupa spojila srca, povezala prijatelje i 'stvorila' umjetnike

Fotografije iz grupe Zakaj volim Zagreb
18.04.2020.
u 17:48

Grupa Zakaj volim Zagreb ima gotovo 88.000 članova, ove godine slavi deseti rođendan, a tome u čast za jesen pripremaju četvrtu izložbu fotografija Zagreba.

Stari su se školski prijatelji preko nje ponovno pronašli i povezali, dečki i cure zaljubili, a ostali nešto novo naučili i međusobno si pomogli, posebice u ovo krizno vrijeme. Tako je Facebook grupa Zakaj volim Zagreb jedan od pozitivnih primjera s društvenih mreža koja je, kaže jedan od njezinih voditelja Ivan Brnčić, kroz deset godina postojanja stvorila čvrstu zajednicu gdje se sreću različite generacije, pogledi na život i interesi. U posljednjih nekoliko tjedana otkako je epidemija koronavirusa u punom mahu te je u međuvremenu i potres poljuljao grad, ljudi u njoj masovno dijele poruke podrške, primjerice snimke pjevanja s balkona, stare videe iz dana dok su se šetali zagrebačkim ulicama, fotografije metropole prije i nakon potresa…

Grupa ima gotovo 88.000 članova, ove godine slavi deseti rođendan, a tome u čast za jesen pripremaju četvrtu izložbu fotografija Zagreba. Autori su članovi grupe, a postav će predstaviti na desetke radova koji prikazuju zagrebačke ceste, panorame, životinje i ljude. Organizirat će se i druženje jer, kažu, nema prave proslave bez tuluma, a kad krizno razdoblje završi, imat će za to i više razloga.

– Deseti rođendan velika je stvar koja se treba obilježiti jer smo jedna od najdugovječnijih zagrebačkih grupa na Facebooku koja svakodnevno potiče pozitivnu atmosferu u društvu – ističe Brnčić.

Njezin nazvi, dodaje, govori sve, a naglasak je upravo na tome da kroz grupu, odnosno stare i nove fotografije, statuse, događanja i druženja, svatko ima priliku prisjetiti se zašto voli glavni grad ili podijeliti tu ljubav s drugima, što je trenutačno svima potrebno.

Foto: Patrik Maček/Pixsell

– Jedna od najljepših stvari mi je kada dobijemo poruke zahvale od Zagrepčanki i Zagrepčana koji više ne žive ovdje na tome što se kroz grupu vraćaju u djetinjstvo i osjete ponovno bliskim s rodnom krajem – kaže Brnčić.

Zakaj volim Zagreb budi nostalgiju, a grupu prate i političari, pjevači, umjetnici, novinari... Među njima su, primjerice, i glazbenik Marko Novosel te književnica Sanja Pilić.

Fotografije iz grupe Zakaj volim Zagreb
1/4

– Svatko je dobrodošao, a jedino pravilo kojeg se moraju pridržavati jest da nema negativnih komentara poput govora mržnje i vrijeđanja – objašnjava Brnčić.

Grupa je često izvor medijskih priča, a da je veoma popularna svjedoči i činjenica da svakodnevno zaprimaju na stotine zahtjeva za učlanjenjem.

– Imamo proces selekcije kojim želimo zaštiti postojeće članove od potencijalnih neugodnosti. Postoje i sankcije za one koji prekrše pravila. Ako se, primjerice, nekoga omalovažava, uklonimo ga iz grupe – kaže voditelj koji je na čelu skupine zajedno sa svojom suprugom te prijateljicama Lindom Spajić i Aleksandrom Dorić.

VIDEO Željke Mašnjak iz grupe (obnova)

Najpopularnije su objave panoramske fotografije dijelova metropole, a članovi razmjenjuju i savjete o tome kako da tu vještinu ovjekovječavanja zagrebačkih motiva poboljšaju. Ovih dana među hitovima su i videi na kojima članovi pjevaju glazbene klasike poput "Zagrebačkim ulicama" i "Serbus, dragi Zagreb moj" dižući tako moral sugrađana. Mogu se pronaći i fotografije jarunskih labudova, glavnog grada u svim godišnjim dobima, ulica, parkova, trgova, katedrale, muzeja, mostova, jezera, fontana...

– Sadržaj je pretežito vizualan i imamo sjajne fotografe, što profesionalne, što amaterske – ističe Brnčić. Zbog toga su još 2014. godine odlučili predstaviti ih javnosti dvjema izložbama u Knjižnicama Grada Zagreba. Treća je, pak, bila tri godine nakon toga u Muzeju Grada Zagreba. U tijeku je organizacija i četvrte, a kada će se točno i gdje održati, trenutačno je još - iznenađenje.

VIDEO Tomislava Medvedeca iz grupe - Zagreb je najljepši grad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije