sve za doživljaj

Na pomrčinu stoljeća ponijeli i gablec, za pogled išli na Sljeme

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
28.07.2018.
u 10:32
Zagrepčani su se okupili na savskom nasipu, gdje su noćno nebo pratili i teleskopima, a kako su se dobro informirali, znali su da se moraju maknuti od gradskih svjetala
Pogledaj originalni članak

Pa dobro, mama, kad će se već jednom taj Mjesec “pomrčnuti”? Čekam ga već sto godina – dječji, ni ne sluteći da ovo stoljeće ne spominje samo u prenesenom značenju, ispitivao je sinoć šestogodišnji Luka svoju mamu.

Na savskom nasipu kod Jaruna, uz još popriličan broj Zagrepčana njih je dvoje čekalo da Zemlja zakloni Mjesec, a oni dožive najdulju pomrčinu u ovom stoljeću.

Ipak nije smak svijeta

Čekali su nestrpljivo i članovi astronomskog društva Beskraj, koji su čitavog dana strepili da će se oblaci u pravo vrijeme naći na krivom mjestu i sve pokvariti.
– Vidi se, vidi se – uzviknuli su, međutim, malo nakon 20.30 sati oni koji su gledali kroz teleskope koje su donijeli članovi Beskraja, a Mjesec potpuno narančaste boje uskoro se promatrati mogao i golim okom. Gotovo pa muk nastao je na nasipu jer svatko je za sebe odlučio uživati u posebnom nebeskom trenutku jer on će se ponovno pojaviti tek 2123. godine.

– Dobro je. Vukodlaka nema, smak svijeta se nije dogodio, svi smo živi i zdravi – kad se prizor opet sakrio iza oblaka u šali su komentirali Zagrepčani okupljeni jučer na nasipu, svjesni da su svjedočili zaista povijesnom trenutku. A za njega neki su se posebno pripremali, pa čak i ponijeli gablec.

– Čitali smo danima što će se dogoditi i, nećemo sad lagati, bili smo uzbuđeni. Jako nam je bilo žao kad je poslijepodne počela padati kiša jer smo mislili da će sve upropastiti.

Bilo bi super da smo uspjeli uživati u pomrčini sat i 47 minuta, koliko je trajala, ali i mali pogled bio je dovoljan – objasnili su Marin i Viktorija, koji su na nasip, baš kao i brojni drugi parovi, ponijeli i dekicu, ne bi li se što udobnije smjestili i uživali u pogledu. Čitali su, kroz smijeh je dodao Marin, da je večer naklonjena ljubavnicima, pa je nikako nisu željeli propustiti.
Rumene boje

Baš kao ni Emir, Ana i Toni, studenti koji su se također dobro informirali prije dolazak na nasip.

– Svi stručnjaci upozorili su da se mora otići izvan grada, daleko od rasvjete. Mislili smo kamo ćemo, a onda na internetu vidjeli da se ekipa okuplja ovdje i došli – ispričao je Emir, dok su Ana i Toni još uvijek gledali u nebo, da “uhvate” možda još koji tračak narančaste svjetlosti.

Narančasti, odnosno “krvavi mjesec” takvim se čini jer Zemljina atmosfera prema njemu raspršuje plavu svjetlost reflektirajući crvenu te mu daje ružičasto rumenu boju. Oni koji su sinoć gledali noćno nebo svjedočili su još jednoj jedinstvenoj pojavi – opoziciji Marsa.

Crveni planet jučer je bio na udaljenosti od 57,6 milijuna kilometara te je nakon Mjeseca i Venere, odnosno zvijezde Danice, bio treće najsjajnije tijelo na nebu.

Najbolje ga se moglo vidjeti, baš kao i Mjesec, sa Sljemena, na koje se, baš za tu priliku, uputio također veliki broj Zagrepčana.

>> Pogledajte video pomrčine Mjeseca

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

UJ
ujo41
11:05 28.07.2018.

zagrepčani su eventualno posmatrali pomračinu a pomrčina se vidi negdje sa dinarida