pomoć za istraživanja

Na Borongaju Biocentar za biotehnologiju – bez troškova 
do novih otkrića

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Borongaj biocentar
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Borongaj biocentar
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Borongaj biocentar
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Borongaj biocentar
25.09.2015.
u 12:10
U ponedjeljak se otvara Biocentar - inkubator za start-up i biotehnološke tvrtke kako bi postali konkurentni na tržištu
Pogledaj originalni članak

Biotehnologija i razvoj područja znanosti o životu napokon dobivaju vjetar u leđa - u ponedjeljak se na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj otvara Biocentar.

Riječ je o inkubatoru u kojem će start-up kompanijamaa, ali i postojećim biotehnološkim i istraživačkim projektima biti osigurana sva potrebna laboratorijska infrastruktura, edukativna i sadržajna podrška kako bi se biotehnološke tvrtke razvile i postale konkurentni tržišni čimbenici.

Tako su unutar samog centra uređeni poslovni-uredski prostori, ali i laboratorij u kojem će tvrtke moći provoditi bioanalizu, analizu stanica, uzgajati i skladištiti mikrobne i životinjske stanične kulture.

Centar izvrsnosti biotehnologije financiran je u okviru Operativnog programa “Regionalna konkurentnost 2007.-2013” s nešto više od 16 milijuna eura.

– Poduzetnici i tvrtke više neće morati trošiti novac za opremu, sada će je ovdje imati na raspolaganju. Hrvatska ima dugu biotehnološku tradiciju i kvalitetne ljude. Postojanje ovakvog centra otvara mogućnost provedbe projekata koji mogu voditi do proizvoda s visokom dodanom vrijednošću, što je velika prilika jednako za poduzetnike, istraživačke znanstvenike i cjelokupnu gospodarsku zajednicu– kazao je Dubravko Kičić, predsjednik uprave Biocentra.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
14:15 25.09.2015.

Kasnimo 30 godina!!