Tradicija

Moliška Hrvatica Paola Palumbo: Slikam jaslice i na zrnu kave

26.11.2017.
u 07:30
Svoje će radove predstaviti na izložbi u knjižnici Bogdana Ogrizovića, a prikazat će i dokumentarni film o živim jaslicama moliških Hrvata
Pogledaj originalni članak

Trebalo joj je tri dana da na zrnu kave naslika likove Marije, Josipa i Isusa. Bili su toliko minijaturni da ih je morala stvarati iglom namočenom u akril. Paoli Palumbo to su bile najmanje jaslice koje je ikad izvela.

A sada ova moliška Hrvatica koja živi u Italiji prvi put svoja djela izlaže u Zagrebu. Izložba se otvara u ponedjeljak u 17.30 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj, a kako bi Zagrepčanima približila tradiciju jaslica koju njeguju u njezinu rodnom gradiću San Felice del Molise, prikazat će i dokumentarni film.

– Dokumentarac je o živim jaslicama. U mjestu koje ima 550 stanovnika, od kojih je većina Hrvata, u prikazu jaslica sudjeluje 150 ljudi. Manifestacija se odvija na ulicama, u kućama i podrumima u središtu mjesta. Jaslice pokazuju stare zanate, običaje i život predaka moliških Hrvata – kaže Paola Palumbo, koja je u svojem autu u Zagreb dovezla 23 jaslice koje su uz nju “putovale” više od tisuću kilometara. Morala je dobro paziti kako će ih smjestiti kako joj se neke od minijaturnih jaslica ne bi “zavukle” među sjedala. U njenoj kolekciji su jaslice napravljene u ljusci oraha, češeru, šalici za espresso, lanterni, lončiću za kavu, koricama knjiga... Jaslice, kaže, postavlja u sve što vidi, a njena impresioniranost njima počela je još u djetinjstvu.

Logično, s obzirom na običaj organiziranja živih jaslica koji njeguju u njenom mjestašcu. Hrvatski mu je naziv Štifilić, a jedno je od tri mjesta u kojem živi zajednica moliških Hrvata u talijanskoj pokrajini Molise. Druga dva su Montemitro (Mundimitar) i Acquaviva Collecroci (Živa voda ili Kruc). Tamo su se nastanili u bijegu od Turaka u 13. stoljeću, a pretpostavlja se da su došli iz biokovsko-neretvanskog područja, odnosno makarskog primorja i s otoka Hvara i Brača.

I danas se u ta tri mala mjesta u pokrajini Molise govori stari hrvatski jezik. Govori ga i Paola Palumbo, koja, doduše, više ne živi u San Feliceu, no svako malo se vraća u kuću svojih roditelja, prisjećajući se djetinjstva.
– U početku sam jaslice radila od tijesta, pa poderanih čarapa koje sam punila vatom... – kaže Paola Palumbo. Uz Zagreb je vežu studentski dani, ali i kasnije godine. Živjela je tu 15 godina, a ovdje je upoznala i supruga Zagrepčanina. Izrađuje i nakit od kože, a svojedobno je i slikala. Svoje jaslice izlagala je na 20-ak samostalnih i kolektivnih izložbi u Italiji, a što se tiče Hrvatske, dosad je jaslice predstavila samo u muzeju u Omišu. Izložba u centru Zagreba traje do 10. prosinca.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.