oduteto 70 posto sredstava

Marko Torjanac: Rebalansom zagrebačkog proračuna najviše oštećena kultura

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Marko Torjanac o predstojećoj sjednici Gradske skupštine
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Marko Torjanac, Gordana Gadžić i Mario Kovač
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Marko Torjanac
05.06.2020.
u 17:05
Prijedlogom izmjena i dopuna Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Zagrebu u 2020, kazao je Torjanac, opet je najviše stradala kultura jer joj je oduzeto 70 posto sredstava, oko 23 milijuna kuna.
Pogledaj originalni članak

Rebalansom proračuna najviše je oštećena kultura, a najveći je problem što nije vidljivo u što će se ulagati oduzeta sredstva. Rekao je to nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Marko Torjanac, dodavši da je Prijedlogom izmjena i dopuna Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti u Zagrebu u 2020 opet najviše stradala kultura jer joj je oduzeto 70 posto sredstava, oko 23 milijuna kuna. 

- Svim mogućim objektima - predškolskim, školskim, kulturnim, zdravstvenim, zaštite spomenika kulture, socijalne zaštite oduzeto je predviđenih 71 milijun kuna, a za sanaciju i građenje objekata oštećenih u potresu dodano je 47 milijuna kuna - istaknuo je taj zastupnik na konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine 9. lipnja i podsjetio da je šteta samo na objektima kulture 141 milijun kuna. 

- Problem s ovim rebalansom proračuna je što ne vidimo u što će se ulagati oduzeta sredstva i što je kultura najoštećenija - ustvrdio je. S obzirom da je kazalište Gavella ispalo iz plana obnove, točkom o obnovi tog kazališta inzistirat će da se izglasa njegova obnova i da takav rebalans proračuna koji je oštetio kulturu za oko 33 milijuna kuna, a nije ponudio plan sanacije - ne prođe. Osvrnuo se na točku sjednice o imenovanju Tedija Lušetića ravnateljem kazališta 'Komedija', ustvrdivši da je čudno da na to mjesto bude izabrana osoba koja ima potvrđenu optužnicu u aferi "Bundek".

Istaknuo je i da je ovime razotkriveno da niti u jednom statutu kazališta kao uvjet za imenovanje ne postoji obavezna potvrda o nekažnjavanju koja se odnosi i na pravomoćne optužnice. Stoga je po hitnom postupku uputio točku kojom predlaže uvođenje te odredbe u sve institucije Grada Zagreb i Holdinga. Za Prijedlog strategije upravljanja imovinom Grada Zagreba 2020. - 2026. godine koji će se također naći na dnevnom redu sjednice Skupštine, Torjanac je komentirao da to nije strategija već popis neobavljenih poslova. Torjanac je po hitnom postupku uputio točku o ukidanju poskupljenja cijena grobarina koje su poskupile sto posto i osnovnih cijena ukopa koje su poskupile do 68 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.