Jubilarni ZeGeVege

Kušajte meso bez mesa i vegburger uz malo sojaneze

09.09.2017.
u 10:35
Festival posvećen veganstvu na Jelačić-placu okupio je više od stotinu izlagača i 7 restorana
Pogledaj originalni članak

“Mesne okruglice bez mesa”.

Veliki natpis koji stoji pokraj štanda na glavnom zagrebačkom trgu jučer je privukao pozornost gotovo svakog posjetitelja. Znatiželjni Zagrepčani gurali su se kako bi probali tu neobičnu poslasticu. I svakoga je zanimalo – kakav okus ima meso koje to zapravo – nije.

Sve više vegana u Hrvatskoj

– Možete birati – imamo okuse govedine, burgera, piletine... “Meso bez mesa” zapravo je smjesa od soje kojoj se dodaju veganske arome koje imaju okus sličan mesu. Dovoljno je samo sadržaj jedne vrećice pomiješati s četvrtinom litre vode i miksati pet minuta. Miks iz jedne vrećice obrok je za četveročlanu obitelj – kažu Austrijanci koji su svoje proizvode, “okupljene” pod imenom Nutrisun, predstavili na jubilarnom, 10. ZeGeVegeu. Na festivalu posvećenom veganstvu još danas izlaže više od stotinu izlagača, sedam restorana i pizzerija, a organizatori Prijatelji životinja postavili su i šator za predavanja i radionice. Svi koji dođu na Trg bana Jelačića danas već u 9 sati moći će saznati kako napraviti šnenokle bez jaja, dok će u 14 sati nutricionistica objasniti osnove veganske prehrane u dječjoj dobi.

– Veganstvo je bum s eksplozivnim porastom u svijetu, a posebno raduje činjenica da su i broj vegana i veganske ponude u sve većem porastu i u Hrvatskoj. ZeGeVege festival samo u maloj mjeri dočarava ono što se događa u cijeloj državi – kažu iz Prijatelja životinja. Kakva se jela spremaju na afričkom kontinentu te bliskoistočnom i južnoazijskom podneblju, pokazali su azilanti iz kulinarskog kolektiva “Okus doma/Taste of home”. Pripremali su slanutak u začinskom umaku, rižu s grahom uz dodatak kikirikijeva maslaca, mekani kus-kus s mnoštvom povrća posut grožđicama, umak od graška na bazi rajčice serviran s palentom, salatu od slanutka sa šipkom i afričke fritule. U ponudi su i veganske pizze s biljnim zrelim cheddar sirom, gyrosom od sejtana, tofuom i raznim povrtnim dodacima. No “tamanili” su se jučer vegburgeri i burgeri od konoplje i falafeli, gulaši i veganski sladoledi, a mogle su se kupiti i razne sadnice poput različitih vrsta metvice, no i domaće ekološko voće i povrće. Veganski fast food pripremao je tim iz Slovenije pa se kod njih za tridesetak kuna mogao probati sendvič sa sejtanom (jelom od punog pšeničnog zrna), uz dodatak majoneze od soje, tzv. sojaneze te rajčice, zelene salate i crvenog kupusa.

– To je jedno od najtraženijih jela koje spremamo u našem restoranu “Loving Hut” u središtu Ljubljane. No hit je i curry leća te rezanci s povrćem, koje na festivalu mogu probati i Zagrepčani – kaže Marko Rebić, dodajući da Slovenci i Hrvati podjednako pristupaju veganskoj hrani. Oni kojima je to novost prvo oklijevaju bi li je probali, no kad to učine, iznenade se koliko je ukusno. Gužva se stvarala i kod kućice u kojoj su posjetiteljima objašnjavali što je to hummus, a mnogi su odmah i isprobali kakva je okusa.

– To je namaz od slanutka i sezama s uljem i začinima. Imamo nekoliko različitih vrsta, uz dodatak bučinog ulja, sa zelenom paprikom i s čilijem za one koji vole malo ljuće. Svi su u početku sumnjičavi, ali zato damo da isprobaju pa promijene mišljenje – kaže Silvija Repić, vlasnica koprivničke tvrtke Sana delikatese.

Mak za smirenje živaca

Posebna je delicija na njihovu štandu čips od jabuke umočen u tamnu belgijsku čokoladu, koji je sušen posebnom tehnologijom kako bi se postigla ekstra hrskavost. Pažnju je privlačilo i makovo ulje Ivana Fučeka iz Zlatar Bistrice. Prvo takvo u Hrvatskoj.

– Puno ga koriste Austrijanci i Česi. Iako se koristi i u gastronomiji, primjenjuje se najviše u narodnoj medicini, piju ga oni koji imaju problem s osteoporozom, smiruje živce i dobro je za razna kožna oštećenja – kaže Ivan Fuček. Ulje od maka, dodaje, još uvijek se u Hrvatskoj slabo prodaje. Ništa čudno, s obzirom na to da je mali broj ljudi upoznat s njegovim blagodatima, a uz to cijena mu je 300 kuna po litri. Na Fučekovu štandu, primjerice, 2,5 decilitara platit ćete – 75 kuna. 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
12:57 10.09.2017.

Ove arome mesa su sigurno nešto što doprinose "zdravosti" veganske prehrane...