u pomoć priteci

Korizmeni pereci za pučku kuhinju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Fra Vladimir Vidović i fra Vilček Novački s volonterkama koje peciva spakirana u paketiće prodaju nakon svake mise ispred crkve sv. Antuna Padovanskog
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Od kilograma brašna ispadne tristo pereca, a za prvu nedjelju korizme ispekli su ih 2600
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Od kilograma brašna ispadne tristo pereca, a za prvu nedjelju korizme ispekli su ih 2600
02.03.2020.
u 08:31
Fratri sa Sv. Duha u akciji prikupljanja novca za uređenje prostora gdje će potrebiti čekati hranu
Pogledaj originalni članak

S pripremama su počeli dan prije, jer morali su za prvu nedjelju korizme ispeći 2600 pereca da bi sve bilo spremno za jučerašnji, prvi dan humanitarne akcije koju su nazvali “Posni pereci u pomoć priteci”. Tijesto su zamijesile te potom mala peciva i ispekle kuharice Pučke kuhinje Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskog. A onda su volonteri sve spakirali u prigodne paketiće, koji su se jučer nakon misa prodavali ispred crkve na Svetom Duhu.

I poticajne poruke iz Biblije

– U svakom paketu koji košta dvadeset kuna, a bilo ih je dvjesto, 13 je pereca. To je broj sv. Antuna Padovanskog, koji je 13. lipnja i preminuo. Uz pakete dijelimo i poticajne poruke iz Biblije, izreke svetaca, ali i pisaca, filozofa... – govori fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje.

Žele, dodaje, urediti prostore u kojima bi njihovi korisnici čekali hranu, a sav novac od prodaje pereca ići će u tu svrhu. Fratri, koji su javnosti poznati jer već dvije godine zaredom u svojoj kućici u sklopu Adventa na Zrinjevcu prodaju samostanske specijalitete, akciju prodaje pereca pokrenuli su i tijekom lanjske korizme, kada su prikupljali novac za dva kotla kako bi im se olakšala priprema obroka.

– Prošlogodišnja akcija postigla je velik uspjeh, nadamo se da će takva biti i ova – govori fra Vlado, koji je zadovoljan prvim danom akcije, s obzirom na to da su do večernje mise prodali gotovo sve što su pripremili.

– Osim nedjeljom, posni zalogajčići moći će se nabaviti u pučkoj kuhinji te u Župi sv. Antuna Padovanskog i utorkom nakon mise, kao i srijedom i petkom, kad se moli križni put – govori fra Vidović, dodajući da mnogi traže i žiro-račun pučke kuhinje kako bi donacije uplatili bez kupnje pereca. Novac se tako može uplatiti na IBAN HR6323600001101567611 (Zagrebačka banka).

Fra Vladi u organizaciji pomaže i fra Vilček Novački, a perece prodaju volonteri. Za svaku nedjelju pripremat će friške perece, a da bi si olakšale posao, kuharice su nabavile i posebne modlice koje izrezuju oblik pereca.

Gotovi za pet minuta

Od kilograma brašna tako ispadne tristo pereca, a konvektomati s kojima rade omogućuju im da svaki protvan bude gotov već za pet minuta. Peku se po receptu majke fra Vlade, a tradicija su u njegovoj obitelji i često su se znali naći na obiteljskom stolu u vrijeme korizme. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
Mario
14:51 02.03.2020.

Jel to ova dva licemjera od po 150 kg prićaju o postu.