Uvedene zabrane

Koncerti se odgađaju, predstave ostaju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Koronavirus u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Koronavirus u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Koronavirus u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Koronavirus u Zagrebu
11.03.2020.
u 10:02
Odgođena je i predstava “Ježeva kućica” te program Kajkavci u Lisinskom.
Pogledaj originalni članak

Tradicionalni humanitarni koncert Zaklade Ana Rukavina i Zagrebačke filharmonije koji se trebao održati ovog petka u Lisinskom zbog situacije s koronavirusom jučer je otkazan. U nekom drugom terminu na istom ćemo mjestu slušati i Večer dalmatinskih pjesama, koja je odgođena, kao i koncert Marka Škugora, koji se trebao održati 17. ožujka. Odgođena je i predstava “Ježeva kućica” te program Kajkavci u Lisinskom. Tri koncerta Frajli, kao i dva nastupa Miroslava Škore pod nazivom “Svetinja”, 19. i 23. ožujka u Lisinskom, također su odgođeni.

Rođendan bez Bandića

Do razmišljanja o novim datumima nekih manifestacija došlo je zbog objave Stožera civilne zaštite koji je preporučio da se zbog epidemije koronavirusa “do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi”. Tu su preporuku, među ostalima, poslušali i organizatori ZagrebDoxa, a ranije je odgođen i Festival svjetla. Na listi se našlo i deveto izdanje međunarodnog sajma turizma PLACE2GO koje se u Areni trebalo održati od 13. do 15. ožujka, kao i dvodnevna meditacija s duhovnim učiteljem Sri Sri Ravi Shankarom pod nazivom “Tajne unutarnjeg svemira” koja je bila zakazana u istom terminu u hotelu Westin.

Video: Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

Zbog opasnosti od zaraze za posjet gradonačelnika Milana Bandića jučer je ostao zakinut i Juraj Hrženjak, veteran antifašističke borbe u Hrvatskoj, koji je proslavio 103. rođendan, a Zagrebačka županija otkazala je treću Reviju najboljih vina koja se trebala održati sutra u Westinu.

Mnoge ustanove još nisu odlučile hoće li odgoditi velike skupove u zatvorenim prostorima za koje je, po preporuci Stožera civilne zaštite, potrebno osigurati “visoke higijenske standarde” ili će ih ostaviti u istom terminu, a među njima je i Tvornica kulture, iz koje su izvijestili kako se trenutačno intenzivno pregovara s izvođačima koji ondje trebaju nastupati do 4. travnja pa će se uskoro saznati hoćemo li uživo slušati Artan Lili, The Boomtown Rats, Partibrejkerse i Juru Stubića & Film.

– Kazalište je jučer bilo puno, nismo primijetili da je odaziv manji – kazala nam je Martina Matota, voditeljica službe za odnose s javnošću u Gavelli, u kojoj se neće otkazivati predstave, osim ako, dodala je, ne dobiju takav naputak Gradskog ureda za zdravstvo ili mjerodavnog ministarstva.

Slična je situacija i u Zoološkom vrtu, čiji je ravnatelj Damir Skok potvrdio da je osigurano dovoljno preporučenih dezinfekcijskih sredstava, ali i da razloga za paniku nema jer je riječ o otvorenom prostoru.

Uz suglasnost stožera

Međutim, “visoki higijenski standardi” određenim su ustanovama većeg kapaciteta problem jer se pod tim terminom podrazumijeva osiguranje dovoljnog broja punktova s dezinfekcijskim sredstvima, a također je potrebno “dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt”, kako je navedeno u priopćenju za medije Stožera civilne zaštite. Od organizatora događanja očekuje se i da daju “jasnu uputu sudionicima da, ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu, veću od 37,5 Celzijevih stupnjeva, ne dolaze na manifestacije”. Prije početka manifestacije organizatori trebaju dobiti i suglasnost županijskog Stožera civilne zaštite i mjerodavnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZO
Zooltan
20:40 11.03.2020.

ima posebna vrsta posjetitelja kojih nije šteta ako ih napadne virus

AL
alexije
20:03 11.03.2020.

Ako niste gledali film Variola-Vera gledate ga sad uzivo.☹