veganuary

Kako uz bolonjez od soje, sejtan i zelenjavu postati vegan na 30 dana

Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
29.01.2021.
u 12:09
Prijatelji životinja osmislili su domaću verziju globalnog izazova koja traje cijele godine
Pogledaj originalni članak

Palačinke bez jaja, ledeni vjetar od slanutka, carbonara od soje, pizza sa sejtanom, lazanje i bolonjez od sojinih ljuspica, burgeri bez mesa… Recepti su to kojima “barataju” sudionici globalno popularnog Veganuarya, izazova čija je glavna ideja da se na 30 dana ljudi obvežu da će postati vegani. Među njima je i više od 300 sudionika iz Hrvatske, koji su se priključili preko domaće verzije projekta nazvane Veganopolis.

Biljno mlijeko...

Osmislila ga je udruga Prijatelji životinja, a za razliku od globalnog izazova, ne završava sa zadnjim danom siječnja, već se u njemu može okušati kroz cijelu godinu. I mogu se prijaviti svi, od već iskusnih vegana i vegetarijanca pa do mesoljubaca. Za izazova se svakodnevno dobivaju recepti koji se pripremaju isključivo od namirnica biljnoga podrijetla. Dijele se i savjeti te informacije o prednostima veganskog načina života, uz koji se često vežu predrasude da su namirnice skupe i teško dostupne. No u udruzi kažu da se svi na neki način već hranimo veganski i ne razmišljamo o tome jer jedemo jabuke, rižu, krumpir, kikiriki, krastavce...

– Što se može nabaviti u svakoj trgovini, na placu, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, vlastitom vrtu… Povrće, voće, žitarice i razne sjemenke jeftiniji su od namirnica životinjskog podrijetla, a možete proći i povoljnije ako ih kupujete u većim količinama ili iz rinfuze – ističu Prijatelji životinja. Svake je godine, dodaju, i sve veća “navala” na veganstvo, pa i proizvodima koji spadaju u takav način života cijene padaju.

Foto: Prijatelji životinja

– Biljno mlijeko, primjerice, može se naći po cijeni od devet kuna, a na akciji i za šest – objašnjavaju.

Početnici se najčešće raspituju i za zdravlje, a oni odgovaraju da ne treba strahovati.

– Dobar je primjer dijabetes koji je uglavnom posljedica toga da se iz životinjskih masti apsorbira velika količina inzulina u krv. Biljna prehrana smanjuje rizik i od bolesti srca i krvnih žila, pretilosti, depresije – tvrde u udruzi.

Foto: Prijatelji životinja

...i prilagođena čokolada

Mnogima je teško “prebaciti” se na bezmesno, pa i kada krenu, nerijetko znaju posustati, ali zato je tu opcija da se zove “Vegan buddy”. Riječ je o dugogodišnjem veganu koji pomaže savjetima.

– Dok nisam postala veganka, mislila sam da život bez sira nema smisla. A još to mislim za čokoladu. Sva sreća pa postoje veganske varijante – opisuje svoje iskustvo Nikolina Plenar. Ona je dio “vegeobitelji” od 2011. godine, a danas pomaže drugima prebroditi “početne krize”. Kao i i Anita Petrović, koja je danju računovotkinja, a noću kuharica koja tradicionalna jela pretvara u inačice s namirnicama biljnog podrijetla.

– Svaki recept, od lososa do kajgane, može biti “veganiziran”. Velika strast mi je i pečenje kolača pa maštam o tome da jednog dana otvorim vegansku slastičanicu – ističe.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.