zaljubljeni u sljeme

Kad proradi žičara, iznad Zagreba će biti još ljepše

Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
'03.08.2013., Zagreb - Veliki broj gradjana spas od velike vrucine potrazio je na Medvednici. Srdjan i Ljubica Vukic, umirovljenici iz Splita ljetuju na Sljemenu u hotelu Tomislav vec pet godina. Phot
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
'03.08.2013., Zagreb - Veliki broj gradjana spas od velike vrucine potrazio je na Medvednici. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
'03.08.2013., Zagreb - Veliki broj gradjana spas od velike vrucine potrazio je na Medvednici. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
'03.08.2013., Zagreb - Veliki broj gradjana spas od velike vrucine potrazio je na Medvednici. Miodrag Mlacic, rukovoditelj hotela Tomislav. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
'03.08.2013., Zagreb - Veliki broj gradjana spas od velike vrucine potrazio je na Medvednici. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
06.08.2013.
u 09:48
Zagrebačka gora u ove vruće dane nudi potrebni hlad i niže temperature
Pogledaj originalni članak

Bačvice su nam na tri minute od kuće. Volimo ljeto i volimo svoj Split. Ali, zaljubljeni smo u Sljeme. Prvi smo put došli prije pet godina. Očarala nas je priroda, čistoća, mir, ljudi... ovo je za nas raj na zemlji – opisali su tako Srđan (83) i Ljubica (73) Vukić svoju oazu mira udaljenu gotovo 400 kilometara od njihova doma.

Jedva čekaju, kažu, tih deset dana ljeti za ovu šumsku idilu, staze, šetnje, ugodne temperature i zrak koji vraća snagu. Odsjeli su tradicionalno u hotelu Tomislavov dom, u kojem je u srpnju bilo gostiju iz čak 37 zemalja.

Na ručak i štrudlu

Kad vrućina zavlada gradom, toliko da se gotovo asfalt topi i lijepi za cipele, većina građana svoj kutak hlada i malo osvježenja potraži upravo na Sljemenu. Biciklisti, planinari, stariji, mlađi, stranci... svi se vikendom upute na zagrebačku planinu gdje su temperature desetak stupnjeva niže nego u gradu. Mladi par Ana i Robert nemaju, kažu, godišnji odmor pa ako nisu na jednom od gradskih bazena, dođu na ručak i najbolju štrudlu od jabuka u Puntijarku.

– Ovo je najbolji izbor za bijeg od gradskih vrućina. Provedemo tu nekoliko sati i dovoljno se odmorimo za novi radni tjedan – kaže 26-godišnji Robert Umičević.

Na drvenoj klupi skrivenoj pod širokim krošnjama stabala pokraj Zvonimirova doma sjedile su Nada i Mirjana. Njihovo prijateljstvo traje više od četrdeset godina. Na stolu su paprike, sir, rajčice i komadi integralnog kruha. Obrazi su im rumeni. Tek su odložile štapove za penjanje.

Rekreacija i priče

– Kakvo more... ovo je milina! Svake subote dolazimo na Sljeme. Nakon rekreacije nešto pojedemo, popijemo pivicu, popričamo i vraćamo u grad pune energije – istaknule su vitalne 64-godišnjakinje.

Nedjeljom od 13 do 17 sati, kažu sljemenski ugostitelji, prava je invazija ljudi. No, svi žale za žičarom i svakodnevno se raspituju hoće li i kada će se obnoviti. Promet im je, ističu, pao čak 60 posto otkad je zatvorena. A, prema zadnjim informacijama, gradonačelnik Bandić najavio je da će žičara, za koju već postoji gotov projekt, biti završena do kraja 2015. godine.

>>Aktivan i zdrav život: Upoznajte popularne sljemenske staze

>>Rješenje za Sljeme – novi objekt, restoran, garaža, a po novac u EU

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.