Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekcija

Rješenje za Sljeme – novi objekt, restoran, garaža, a po novac u EU

sljeme
VL
17.10.2012.
u 10:00

1963. godine sagrađena je sljemenska žičara, jedna od najduljih u ovom dijelu Europe, a nije u funkciji od 2007. godine. Planovi za obnovu – novac iz europskih fondova za koji Grad i Holding namjeravaju aplicirati

Sljemenska žičara, jedna od najstarijih i najduljih u ovom dijelu Europe, sagrađena još 1963. godine, koja je već pet godina izvan funkcije, uskoro bi trebala ponovo voziti Zagrebačkom gorom.

Neisplativa obnova

Grad i Zagrebački holding već su pripremili idejno rješenje za obnovu i dogradnju žičare, a u tijeku je i priprema tehničke dokumentacije, rješavanje imovinskopravnih odnosa te ishođenje lokacijske dozvole. Realizacija cijelog projekta trajat će najdulje tri godine, a nova/stara žičara imat će i nova stajališta s dodatnim sadržajima.

– Predviđena je rekonstrukcija žičare tako da se maksimalno koristi postojeća trasa i sagradi nova donja postaja na Gračanskom Dolju te gornja postaja na sljemenu Medvednice. Postojeći objekt donje postaje prenamijenio bi se u skladu s potrebama parka prirode. Ovako bi se Medvednica rasteretila automobilskog prometa te bi se građanima ponudila još jedna usluga javnog prijevoza koju su imali i prije – objasnio je Dušan Viro, glasnogovornik Zagrebačkog holdinga.

Žičara je 2007. godine prestala voziti zbog kvara motora, a tehničkim pregledom utvrđeno je da bi popravak bio vrlo skup, što je, kažu u Holdingu, bilo neisplativo. Objekt smješten na Dolju, odnosno polazna postaja žičare imat će i javnu garažu ispod okretišta tramvaja sa 500 parkirališnih mjesta. Uz garažu na Dolju bit će smješteni i tehnički sadržaji žičare, spremište kabina te razni komercijalni sadržaji poput dućana, restorana, kafića i slično.

Jednoužetna žičara, specifična i po svojoj stalnoj izloženosti bočnom vjetru, bit će duga 4907 metara, oslanjat će se na 27 potpornih stupova, a gornja postaja ostala bi u rekonstruiranom postojećem objektu na Sljemenu na visini od tisuću metara iznad mora. U projektu je planirana i obnova Gračanske ceste.

– Rekonstruirat će se Gračanska cesta za komforniji transfer putnika, a pored polazne stanice žičare sagradit će se i autobusni terminal s pješačkim nathodnikom za desetak autobusa – objasnio je Viro.

Žičara će imati najviše 125 transportnih kabina za osam osoba, a u sat vremena moći će prevoziti i do 1500 putnika.

Studija utjecaja na okoliš

Većina projekta koji bi se u konačnici trebao realizirati u četiri faze, a kako kažu u Holdingu, ovisno o mogućnostima, financirala bi se iz europskih fondova za koje Grad i Holding namjeravaju aplicirati nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Također, uz tehničku dokumentaciju izrađena je i studija utjecaja na okoliš bez koje se ne bi moglo pristupiti realizaciji cijelog projekta.

Komentara 12

MI
Milkica
10:41 17.10.2012.

Fućkaš sve to, nek se napokon otvori vidikovac na tornju.

DU
Deleted user
11:00 17.10.2012.

odlicna vijest. no zar nije bilo govora o novoj trasi zicare i nekakvim gondolama? nadam se da su rzmisljali o tome da se u kabinama voze i skijasi i biciklisti koji ce imati negdje mjesta za objesiti opremu (skije i bicikle)

MY
mycropht
10:39 17.10.2012.

"125 transportnih kabina za osam osoba" Veće kabine neće imati isti šarm. :( OK, ipak nije tako strašno kao prethodna Bandićeva ideja s ogromnim kabinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije