SLJEME Čistoća, studenti i dobrovoljci čiste staze nakon skijaškoga spektakla

Iz snijega poslije Kraljice odvezli tone vreća smeća

08.01.2009.
u 00:40
Pogledaj originalni članak

Dok su građani sanjivo otvarali oči i sa smiješkom se prisjećali odličnoga dana provedenoga u utorak na Snježnoj kraljici, vjerojatno nisu pomišljali na manje lijepu stranu toga nezaboravnog iskustva.

Zar nisu vidjeli koš?
A tu stranu doživljavaju radnici koji su prekjučer do 5 ujutro i jučer od rana jutra, cijeli dan proveli su čisteći smeće koje su posjetitelji ostavili za sobom. Čišćenje i pospremanje tribina te tehnike trajat će najmanje sljedećih tjedan dana. S najvećim vrećama za smeće, u kojima su bili odbačeni navijački rekviziti, zatekli smo skupinu studenata dok su čistili uza stazu na ciljnoj ravnini.

– Snježna je kraljica bila genijalan doživljaj, atmosfera neponovljiva. Ali ljudi, čini se, ne znaju bacati smeće u koš, i to je žalosno – komentirao je student elektrotehnike Ivan Juričić. Sa svojim kolegama u roku tri sata uspio je napuniti 40-ak vreća za smeće. Ali kaže da ga težak fizički rad ne plaši te da će, bude li moguće, i sljedeće godine doći raditi na Sljeme.

Studente je za Snježnu kraljicu zaposlio Hrvatski skijaški savez, a plaćeni su preko Studentskog servisa i to po satu od 25 do 28 kuna. Drugu skupinu radnika, prema riječima glasnogovornika HSS-a Nenada Erora, čine volonteri. Oni su za svoj dobrovoljni rad plaćeni tako što su dobili topla skijaška odjela te nekoliko karata za utrke Snježne kraljice, koje su mogli razdijeliti među rodbinom i prijateljima. Radni dan tim ljudima prije, za vrijeme i poslije utrka trajao je barem 12 sati.

Šest punih kamiona
Glasnogovornik HSS-a Nenad Eror rekao je da će 30-ak radnika sljedećih dana raditi na Sljemenu da se skijaška staza dovede u red kako bi se građani već ovaj vikend mogli početi skijati.

– Velika nam je pomoć i 25 radnika Čistoće koji su jučer od rana jutra bili na Sljemenu – rekao je Eror.

Čistoća je na Sljeme došla s pet manjih kamiona u koje stanu dvije tone te većim kamionom koji kupi i tri-četiri tone smeća. Kamioni su bili puni, rekao nam je Branko Pintarić, pomoćnik direktora Čistoće.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr