Niskopodni tramvaji

Holding jedva plaća i za stare, a Bandić želi kupiti još 60 novih!?

Foto: Davor Višnjić/Pixsell
Holding jedva plaća i za stare, a Bandić želi kupiti još 60 novih!?
30.06.2010.
u 15:49
Gradonačelnik će, kako tvrdi, o nabavi novih tramvaja idućeg tjedna razgovarati s premijerkom Jadrankom Kosor. No, ima li Holding 650 milijuna kuna?
Pogledaj originalni članak

S trešnjevačke remize na put dugačak milijune kilometara jutros se uputila “dvanaestica” – stočetrdeseti i posljednji iz serije naručenih Crotramovih niskopodnih tramvaja. Svečanosti su nazočili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović, prvi čovjek ZET-a Dubravko Baričević, radnici ZET-a...

Sastanak Bandić - Kosor

Dok su Baričević i Čović s velikom dozom opreza i nešto manjom optimizma govorili o eventualnoj nabavi još 60 kratkih niskopodnih tramvaja od konzorcija Crotram, gradonačelnik je bio poslovično (pre)optimističan.

– Što ćemo dalje? Neću stati! Makar dobivam batine i premda me optužuju da Holding tjeram u bankrot. Do jeseni ću s premijerkom Jadrankom Kosor dogovoriti model financiranja 60 kratkih niskopodnih tramvaja – rekao je Bandić.

Gradonačelnik je danas kazao da će već idućeg tjedna na radnom sastanku s premijerkom razgovarati o zajedničkim projektima Vlade i Grada, pa i o nabavi 60 tramvaja. Bez obzira na to premijerkinu potporu, Bandić će vrlo teško “izgurati” novi ugovor s Crotramom. Barem u dogledno vrijeme.

Dva su problema. Prvi je taj što je gradonačelnik u potpunosti izgubio kontrolu nad Holdingom koji je zapravo kupac tramvaja, a drugi je financijski.

Ima li Holding 650 mil. kn?

Naime, 60 novih tramvaja stajalo bi oko 650 milijuna kuna. U tu cijenu nisu uračunati troškovi financiranja. U situaciji kada Holding s mnogo poteškoća servisira obveze za 140 nabavljenih tramvaja (dobavljaču kasne s isplatama, dužni su oko 60 milijuna kuna) teško je očekivati da će uprava Holdinga u idućih godinu dana potpisati novi ugovor s Crotramom.

  • 2,24 milijarde kuna na koncu će Holding stajati nabava 140 tramvaja. U cijenu je uračunat i trošak financiranja
  • 188 milijuna kuna Holding godišnje izdvaja za nabavu 140 tramvaja. Zadnja rata dospijeva 2017. godine
  • 650 milijuna kuna bilo bi potrebno za kupnju još 60 kratkih niskopodnih tramvaja. Cijena jednoga je 10,83 milijuna kuna.
Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DU
Deleted user
12:01 05.07.2010.

ovi novi će povezivat sdp i bandića

NE
nettko
22:00 30.06.2010.

bravo!!!!!!!!!!!!što 60 ...treba 600 i ne samo za zagreb i za osjek ,rijeku itd tako se radi !!!!!!!!!!!!!!

Avatar kos
kos
17:52 30.06.2010.

koje je to sralo,,,,