BAKAČEVA

Grad obnavlja prolaz, fasade plaćaju stanari

20.09.2014.
u 13:00

Vlasnici su dužni financirati uređenje pročelja i lokala jer su - privatni prostor
Pogledaj originalni članak

U Bakačevoj ulici, na mjestu gdje je još prije nekoliko dana stajao zid, sada je otvoren ulaz u desetljećima zaboravljen prolaz do Cesarčeve ulice. Naime, obnova pedesetak metara dugog prolaza kojim je nekada tekao potok Medveščak nova je investicija Grada Zagreba. No, stanari koji bi financijski također trebali sudjelovati u obnovi o njoj nisu obaviješteni.

–Od prolaza ćemo napraviti atraktivnu turističku lokaciju sa suvenirnicama i sličnim obrtima - objasnio je arhitekt Branko Silađin, idejni tvorac projekta za kojeg se zalaže već više od 40 godina. Kako kaže, sada kada je i Grad prepoznao vrijednost prolaza, radovi su počeli.

Jedini je problem, međutim, što je samo ulica javni prostor, a obnovu fasada i samih lokala trebali bi sufinancirati vlasnici koji o obnovi - ne znaju ništa. Bageri koji su i jučer krčili otpad iznenadili su stanare koji su znali za postojanje prolaza, ali nisu bili ni znali da će u njemu početi radovi.

–Došli su bez najave prije dva dana i srušili zid - prepričava urar iz Bakačeve ulice čija je radnja već 37 godina smještena tik do prolaza.

Radnici tvrtke Gradko d.o.o. koja je izvođač radova najavljuju da će još nekoliko dana raditi na tome da prolaz postane prohodan, nakon čega slijedi popločavanje.

–Ovo su samo pripremni radovi da građani vide da prolaz postoji i koji je njegov potencijal te da potaknemo stanare da krenu s obnovom, naravno, uz financijsku pomoć Grada - ističe arhitekt, koji ipak priznaje da ne zna kada bi projekt trebao biti gotov jer će sigurno trebati vremena dok se ne skupi pristanak svih stanara.

Unatoč tome smatra da su prostori u prolazu odlični za novu turističku ponudu u gradu, a sada su u izrazito derutnom stanju.

Naime, zapušteni prolaz u kojeg je godinama ispuštana kanalizacija obrastao je i zatrpan je smećem. Klima uređaji su postavljeni duž cijelog prolaza, a s većine je zgrada fasada davno otpala te stoga Silađin napominje da je njihova obnova bila nužna.

>>Obnova fasade, ugradnja vodomjera i razdjelnika prepolovit će troškove

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.