ČEKAJU VEĆ 15 LJETA

Godinama slušaju 'bit će, bit će': Kada će se u Španskom bućkati u bazenu?

Foto: Getty Images
Ilustracija
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Odgođena gradnja bazena u Španskom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Sanja Boban Sotski
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zoran Zečević
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Štefica Kralj
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Sanja Švenda Duspara
17.12.2019.
u 17:26
Nagodinu se gradi kupalište u Dubravi pa su se i na zapadu ponadali da će doći na red, no 2020. tek će raditi projekt
Pogledaj originalni članak

Godinama slušaju “bit će, bit će”, a radije bi čuli onaj prvi “buć”. Da će navući badiće i kupaće gaće pa upravo u svom se kvartu zaletjeti u jednu prskajuću “bombicu”, sanjaju stanovnici Španskog otprilike 5800 dana, a svaki im prolazi u čekanju. A načekat će se još malo, što im sad još teže pada jer, kako će se bazenski kompleks početi graditi sljedeće godine u Dubravi, čini im se da se na njih još jednom zaboravilo.

Na nas su zaboravili

– Na zapadni dio grada očito se ne misli. A bazen je nešto što nam zaista treba. Najbliži nam je Mladost, što je za djecu koja bi trenirala plivanje predaleko – kaže Zoran Zečević iz Španskog, a slaže se s njim i Silvija Ljubić, jedna od dvije tisuće potpisnika peticije iz 2011. godine kojom se traži upravo gradnja bazena. Kako je rekla, njezin kvart s gotovo 25 tisuća ljudi stalno raste, a infrastruktura ostaje ista.

– Ovo je veliko naselje, puno obitelji s djecom, valjda je red da se osiguraju neki sadržaji – govori nam Silvija Ljubić, dok nas Željko Jeger, predsjednik Gradske četvrti Stenjevec, uvjerava da će se svi uvjeti za gradnju vodenog kompleksa u Španskom stvoriti do sredine sljedeće godine. Radi se, kaže Jeger, na glavnom projektu.

– Idejno rješenje dobili smo početkom lanjske godine, a glavni će projekt biti gotov do lipnja 2020. Onda ćemo raspisati natječaj za gradnju – ističe predsjednik GČ Stenjevec pa dodaje kako će se bazen smjestiti na području Karting centra, iako se posljednjih nekoliko mjeseci kao opcija razmatrao i ŠRC Špansko

Jedan od glavnih razloga što se Špančani još ne “bućkaju”, podsjetimo, jest spor između Grada i tvrtke Karting centar Zagreb, kojoj je 2015. istekla 20-godišnja koncesija na posjed na kojem se treba nalaziti bazen, ali zemljište još nisu predali. U ožujku ove godine iz Gradskog ureda za mjesnu samoupravu poručili su zato kako su “pokrenute aktivnosti za pronalaženje alternativnih lokacija”, čisto zbog neizvjesnosti trajanja sudskog spora između Grada i Kartinga.

Razmatrali, vratili se

– Razmatrali jesmo, ali vratili smo se na prvotnu lokaciju, na njoj će kompleks i biti – uvjeravao nas Željko Jeger kako će kupalište od 45 milijuna kuna u Španskom niknuti, ali koje godine, prognozirati nije htio. Jer sljedeće, iako će glavni projekt vjerojatno i biti gotov, za same radove u gradskoj blagajni novca nema. Predviđena su 3,2 milijuna kuna za “projektnu dokumentaciju”, a isti je taj iznos za identičnu namjenu bio planiran i ove godine, ali je rebalansom gotovo čitav bazenskom kompleksu oduzet.

Što se njegova izgleda tiče, po idejnom rješenju trebao bi se sastojati od dva natkrivena bazena, tribina za 250-300 gledatelja, kafića i zalogajnice, prostora za saunu te dvorane za gimnastiku, ritmiku, aerobik, borilačke sportove, balet i koreografiju. Sve skupa trebalo bi biti na sedam tisuća kvadrata, a predviđa se da će gradnja trajati tri godine. Tako da Špančani plivanje u kvartu mogu očekivati tamo negdje oko 2024.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Sanja Boban Sotski
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zoran Zečević
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Sanja Švenda Duspara
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Štefica Kralj

ANKETA

Sanja Boban Sotski

Bilo bi lijepo da kvart konačno dobije bazen da klinci ne moraju ići na Mladost.

Zoran Zečević

Premalo se ulaže u zapadni dio grada. Jer, osim bazena, treba nam i dom zdravlja.

Sanja Švenda Duspara

Možda bi se moglo uložiti i u druge projekte, ali ako dođe bazen, koristit ću ga.

Štefica Kralj

Zaista nam treba bazen, nadamo se da ćemo ga dobiti što prije, kao što će dobiti Dubrava.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

NN
nista_ne_znam
17:42 17.12.2019.

Tako je to kad ste birački neatraktivno područje.

TK
Ten-kre
21:10 17.12.2019.

Kada će vanjski dijelovi grada dobiti kanalizaciju neki možda i vodovod koji plaćaju kroz porez, prirez i druge namete.

VE
Vecl45
17:37 17.12.2019.

Pa naravno da Bandicu nije u interesu zapadni dio grada jer tu nema dovoljnu biracku bazu. Na istoku vec peti bazen, a zapad zaboravljen. Ne voli Bandic prave zagrepcance. Ali osjecaji su uzajamni. Kad izgubi vlast i zetoncice njega ionako ceka Remetinec Tika-taka, jos malo.