debata

Gimnazijalci: Svi mi lako u trgovini kupimo pivo

Foto: Matija Habljak/Večernji list
Gimnazijalci: Svi mi lako u trgovini kupimo pivo
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sandra Golemac
25.11.2014.
u 11:00
Učenici I. gimnazije održali su jučer žustru debatu na temu treba li strože kazniti konzumaciju alkohola na javnim mjestima
Pogledaj originalni članak

Dok jedni smatraju kako bi se konzumacija alkohola na javnom mjestu trebala strože kazniti jer bi time poslali poruku da je alkohol štetan i smanjili loše utjecaje na djecu i mlade, drugi su mišljenja kako živimo u demokratskoj zemlji gdje svatko treba imati pravo slobodnog izbora, te da ne treba nametati represije društvu u obliku zabrana i velikih kazni.

Žustra je to bila debata na temu “Alkohol i mladi”, jučer održana među učenicima u I. gimnaziji, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskog debatnog društva.

–Alkohol je štetan ovisno o količinama u kojima se konzumira. Svi mi možemo kupiti pivo u trgovini i otići u parkić to popiti. Da se zabrani u parku, pili bismo negdje drugo - poručili su jedni učenici, dok drugi smatraju da, uz ostale probleme, pijenje po parkovima šalje lošu sliku i narušava moral samoga grada.

Svi prisutni su rekli da su barem jednom konzumirali alkohol, a kao razlog naveli su - opuštanje.

–Moramo nešto napraviti, jer smo na visokom mjestu europske ljestvice po ispijanju alkohola - istaknula je Marina Kuzman iz Povjerenstva za prevenciju i suzbijanje ovisnosti u Zagrebu.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BA
baniček
11:22 25.11.2014.

ja ti ga kupim ak ti ga ne smiju prodat...ne vidim problema u izigravanju zakona kojeg očeš, u tome smo majstori.

TH
than
13:08 25.11.2014.

Najbolji su ovi koji uzimaju demokraciju kao primjer da ne treba biti zabrana. Razumijem da je to debata i da moraju glumiti taj stav, ali argumenata za to jednostavno ne postoji sto se tice maloljetnika i alkohola. I ne samo alkohol. Mogu i cigarete kupiti. Kod nas je sve na papiru samo, a u praksi nista. Nema niti kazni. Nikada jos nisam procitao da je itko kaznjen zbog toga. I sve dok se neki roditelj ne opece, misli da je to ok.

PU
Pametan-u-moru-ludih
15:38 25.11.2014.

Wine is fine...but liquor is quicker...