novi projekt

Fotonaponska elektrana gradit 
će se u Maloj Mlaki

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
Fotonaponska elektrana gradit 
će se u Maloj Mlaki
12.04.2013.
u 17:00
Nakon prve, u Vodovodu planiraju gradnju još dvije fotonaponske elektrane na crpilištima Sašnak i Petruševac.
Pogledaj originalni članak

Zagrebački holding, točnije njegova podružnica Vodoopskrba i odvodnja, u sklopu programa sustavnoga gospodarenja energijom planira gradnju najveće fotonaponske elektrane u Hrvatskoj, snage 9,9 megavata. Ona bi se gradila na prostoru vodocrpilišta Mala Mlaka, koje se prostire na 300 hektara, a novac za gradnju povukao bi se djelomično iz europskih fondova.

Nakon prve, u Vodovodu planiraju gradnju još dvije fotonaponske elektrane na crpilištima Sašnak i Petruševac. Direktor Vodovoda Davor Poljak istaknuo je kako se razmišljalo da na najbolji način iskoristiti velike površine ograđena područja vodocrpilišta.

– Budući da je zemljište zaštićeno i zabranjena je bilo kakva gradnja, došli smo na ideju da razmišljamo o gradnji fotonaponske elektrane. Prostor će tako biti u funkciji, a projekt će imat i financijsku korist – kazao je Poljak.

Tim projektom tvrtka će prije svega proizvoditi dovoljno energije da pokrije sve svoje troškove. Trenutačno se svi energenti za pogon vodocrpilišta kupuju na tržištu, a realizacijom tih projekta podružnica Vodoopskrba i odvodnja zadovoljit će osamdeset posto svojih potreba i postat će zelena organizacija.

– Provedena je studija opravdanosti i na redu je natječaj za idejno rješenje elektrane – kazao je Poljak. Projekt je uklopljen i u sedmogodišnji plan tvrtke kojom do 2020. žele investirati petsto milijuna eura.

Zasad je najveću fotonaponsku elektranu u Hrvatskoj gradila tvrtka Petrokov u naselju Sv. Klara. Ondje je na krovovima poslovnih skladišta postavljeno tri tisuće četvornih metara fotonaponskih ćelija snage oko 400 kilovata. Njezina snaga dovoljna je za opskrbu 130 kućanstava, a nju će uskoro nadmašiti druga fotonaponska elektrana koja se gradi uz županijsku cestu na ulazu u Kanfanar u Istri.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.