Moda i Možemo!

FOTO Stalno su u tenisicama, Tomašević štedi i na odjeći, neki imaju stila, drugi baš i ne

Foto: PIXSELL
07.12.2021.
u 20:00
Pripadnici platforme koja je povijesnim rezultatom osvojila vlast u Zagrebu nisu uveli samo drastične promjene u odnosima snaga na domaćoj političkoj sceni, već i u službeni dress code hrvatskih političara
Pogledaj originalni članak

Na ulici, u Gradskom poglavarstvu, Skupštini, Saboru ili uživo na HRT-u, stalno su u tenisicama. Fotke na kojima ekipa iz platforme Možemo! na nogama ima nešto drugo, gotovo je nemoguće pronaći. Udobna i ležerna sportska obuća postala je njihov zaštitni znak. Pripadnici platforme koja je povijesnim rezultatom osvojila vlast u Zagrebu stoga nisu uveli samo drastične promjene u odnosima snaga na domaćoj političkoj sceni, već i u dress code hrvatskih političara. Analizirali smo stoga njihove modne stilove. 

Tomislav Tomašević

Modni stil: Jedno te isto 

Novi zagrebački gradonačelnik odlučio je štedjeti u Zagrebu gdje god je to moguće, no čini se da štedi i na svojoj odjeći. Otkako je stupio na funkciju, može ga se vidjeti isključivo u jedno te istom plavom odijelu i bijeloj košulji s kragnom.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima

Monotoniju takvog looka katkad razbije kravatom. Najčešće nosi bordo kravatu, no vidjeli smo ga i s pariški plavom, a zna staviti i crvenu kao što je to učinio kada je s Milanovićem i Pahorom otvarao spomenik Francu Prešernu.

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Predsjednici Hrvatske i Slovenije na svečanom otkrivanju spomenika Prešernu

-Nemojte se navikavati na kravatu, to je za protokolarne prilike- rekao je novinarima ljetos prilikom stupanja na vlast. Održao je riječ i zbilja kravate nosi samo onda kada to mora.  

Osim kravate nije sklon drugim accessoireima, no katkad ga se može vidjeti s pametnim satom na ruci. Otkako je zahladilo oko vrata omotava jedno te isti sivi šal i odijeva jedno te isti crni kaput.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević otvorio i obišao područnu školu "Pongračevo"

Nekad se umjesto hlača od odijela pojavi u trapericama trapericama, ali plavog sakoa se ne odriče. U drugačijem izdanju snimljen je jedino na paradi ponosa kada je tamno plavi sako zamijenio svjetlo plavim

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Tomislav Tomašević na povorci ponosa "Prajd zauvijek"

Sadašnji look 'isfurao' je u kampanji i na sučeljavanjima, no prije no što se upustio u visoku politiku, njegov bi se stil mogao opisati kao urban casual. Aktivist Tomašević odijevao se puno drugačije od gradonačelnika Tomaševića. Nosio je trapke, obične majice kratkih rukava u raznim bojama, kratke hlače i hoodice. 

Foto: PIXSELL
O njegovim crnim tenisicama ispisani su mnogi novinski članci, a zablistale su i na crvenom tepihu Esplanade u vrijeme dočeka francuskog predsjednika Macrona. Nadamo se da nema samo jedan par. 

Danijela Dolenec

Modni stil: Decentno ekscentričan 

Dogradonačelnica nosi hlače, ne postoji niti jedna fotografija na kojoj je u suknji. Danijela Dolenec ima raznolikiju garderobu od gradonačelnika, a za posao kombinira nekoliko 'sakača'. Katkad bira odvažne sakoe u jarkim bojama. Njen narančasti i fuksija sako puno nam se više sviđaju od dosadno bijelog kojeg najčešće nosi. 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Fuksija je izgleda omiljena boja Danijele Dolenec. U jarko ružičastom je možemo vidjeti često, a ta joj boja izvrsno stoji.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Konferencija za medije Tomislava Tomaševića

S modnim izričajem voli eksperimentirati, ima i hrabrosti odjenuti šik kombinacije kao što je to bio slučaj s bijelom košuljom na pruge koju je nosila nedavno na presici, ali i u izbornoj noći. 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Tomašević izvjestio da će se glomazni otpad privremeno skladištiti u Sesvetskom Kraljevcu

Garderobu joj sačinjavaju uniseks komadi, a njeno je modno pravilo 'udobnost prije svega'. Često iznenadi kombinacijama i hrabrim detaljima s kojima rijetko promaši pa joj je stil puno manje dosadan nego gradonačelnikov. Ni dogradonačelnica se ne izuva iz tenisica, iako ljeti zna obuti balerinke. Najčešće nosi crne s anatomskim potplatom, ali zna biti i u bijelim patikama Adidas. 

I njoj se imidž danas razlikuje od onog kakvim se predstavila kada je 2017. ušla u Skupštinu sa strankom Zagreb je naš. Tada je imala nešto dužu plavu kosu i puno neformalniji look. Tomašević je pak na prvu Skupštinu obukao bijelu košulju u kojoj nas malo podsjeća na Petra Grašu s početka karijere. Nek se radije ipak drži plavih odijela. 

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec, čelnici stranke Zagreb je naš

Luka Korlaet

Modni stil: Nehajno 

Stil Luke Korlaeta sličan je kao i gradonačelnikov pa možda imaju istog stilista. No, za razliku od Tomaševićevog, njegov stil je manje dosadan. Nije uvijek u istom pa se vidi da posjeduje više od jednog para tenisica i jednog odijela. Često kombinira tamno na tamno pa bi mogao malo proraditi na slaganju boja. 

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Voli nositi darkerske crne košulje kakve je u sedamdesetima isfuravao frontmen Joy Divisiona Ian Curtis. Čini nam se da se u tom lagano darkerskom izdanju osjeća najbolje. 

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima

Korlaet je gradonačelnikov glavni čovjek na terenu. Stalno je u pokretu, dnevni raspored događaja na kojima se pojavljuje nalik mu je na onaj pokojnog gradonačelnika. S obzirom na to, nije čudo da i on nosi tenisice. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Rada Borić

Modni stil: Avangarda

Od svih možemovaca najbolji modni stil ima Rada Borić. Komade ulovljene na Hreliću ili u second hand shopovima vješto spaja sa skupljim outfitima. Izvrsna je koloristica pa ju često možemo vidjeti u jarkim bojama koje dobro slaže pa se ne tuku. Kričavo narančasta kosa njen je zaštitni znak, kao i boemske gležnjače te haljine u hipi stilu. 

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Rada Borić jedina je možemovka koju nikad nismo vidjeli u tenisicama. Jedino ona nosi i suknju, a jedino ona voli i nakit. Često je se može vidjeti s raznobojnim ekscentričnim ogrlicama. 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Sibenik: Tonči Restović, kandidat za gradonačelnika, ugostio predstavnike Nove ljevice

Kombinacije koje nosi sjajno ističu njenu osobnost, a za Sabor se uvijek skocka. Njen omiljeni odjevni komad najvjerojatnije je haljina boje petroleja koju često bira za snimanja i posebne prilike jer čini dobar kontrast s njenom narančastom kosom.  

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor nastavio sjednicu raspravom o proračunu za prvo polugodište 2020.

Vilim Matula 

Modni stil: Fakinski

Od muškog djela platforme Možemo! definitivno najbolji stil ima Vilim Matula. Za razliku od gradonačelnika i dogradonačelnika možemo! ga vidjeti i u drugim izdanjima osim onih formalnih. Oduševila nas je na primjer ova košulja s uzorkom koju je nosio na zatvaranju Dana satire i premijeri filma "Dnevnik Dijane Budisavljević". 

Kada nije u Saboru, nerijetko ga se može sresti u ležernom izdanju, no i u tim situacijama modne kombinacije su mu pun pogodak kao primjerice ove ljetne trifrtaljke, lanena košulja i muške sandale koje je upotpunio šarenim cekerom za plac. 

U Saboru se drži klasike, sako i košulja, no i ondje ga se može vidjeti u opuštenijim varijantama. I on je u tenisicama, ali napravio je hrabri iskorak prema udobnim muškim sandalama ljeti. 

Sandra Benčić

Modni stil: Gospođa (mini)Starka

Frontmen Crvene jabuke Dražen Žerić Žera dobio je svoju nasljednicu. Nitko ne popularizira Conversice u svim prilikama kao on, ali odnedavno i Sandra Benčić koja će u povijesti hrvatske političke mode ostati upamćena kao prva zastupnica koja na sjednice Sabora dolazi u starkama. 

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima

Svuda ih nosi što joj mnogi zamjeraju, no čini se da nju za to nije baš pretjerano briga. Zimi je hladno pa starke zamijeni udobnim zelenim gležnjačama.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: U Saboru je počeo okrugli stol "(Ne)ovisnost javnog servisa i izbor ravnatelja HRT-a"

Iako voli urbani, lagano alternativni đir u odijevanju, zna se i skockati kao što je to učinila s ovom haljinom koju često nosi kada u Saboru drži pressice. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ponekad i fula s kombinacijom kao što joj se to dogodilo nedavno kada je o Fimi Mediji govorila odjevena u košulju nalik gornjem dijelu muške pidžame

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sandra Benčić komentirala odluku Vrhovnog suda u slučaju Fimi media

Kao i svim plavušama, crveno joj izvrsno stoji, no rijetko ga nosi, uglavnom u posebnim prilikama poput izborne noći. Puno češće stavlja crveni ruž koji je baš kao i starke, njen zaštitni znak. 

Foto: Boris Scitar/Vecernji List/PIXSELL
Zagreb: Možemo! izborne rezultate čeka ispred Muzeja suvremene umjetnosti

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

JO
jorgen
21:42 07.12.2021.

"Novi zagrebački gradonačelnik odlučio je štedjeti u Zagrebu gdje god je to moguće" - molim autoricu članka neka nam onda objasni zašto se onda Povjerenstvu za ravnopravnost spolova nakon dolaska Tomaševića na vlast dodjeljuje 250.000 kuna za "intelektualne i osobne usluge" i službena putovanja po Hrvatskoj i svijetu? Što, ne znate za to?

Avatar horuk
horuk
21:56 07.12.2021.

Tenisice i marke Adidas, Converse.... nisu znak za stednju vec za konzumaciju i definiranje sebe preko modnih marki. To uopce nije nesto anti, vec je duboko u mainstream-konzumiraj-budinestozbogmarke trendu.

LE
LeonardoGoldman
22:30 07.12.2021.

Modno osvjestena ekipa koja otima novac namjenjen majkama odgojiteljicama i usmjerava na otvaranje hotela za macke i pse. Nemm nista protiv zivotinja dok nisu prioritet ispred djece i ljudi. No, ipak je njih troje.