Kuda idu divlje svinje?

Don Vitu su divlje svinje u dvorištu rastrgale

26.09.2017.
u 10:37
Stanovnici podsljemenskog naselja obratili su se Gradu i svim drugim institucijama za koje misle da mogu riješiti njihov veliki problem
Pogledaj originalni članak

Kad dan ide svome kraju, već od samog sumraka, stanovnici Markuševca dobro znaju što im je činiti.

Zaključaju se u kuće i ne izlaze do sljedećeg jutra. Jer velika je mogućnost da će se, odluče li se na večernju šetnju, naći oči u oči s – divljom svinjom. Nije neobično da čitavo krdo prođe podsljemenskim naseljem pa ih neki znaju izbjegavati dok ranom zorom, još po mraku, odlaze na posao. Pa i pod cijenu da završe na drveću.

Prva žrtva pas

– Naša snaha Dunja susreće ih gotovo svako jutro pa bježi i skriva se – kažu stanovnici Kata i Rudolf Putak, dok njihov susjed Zlatko Pisuljak dodaje kako rade štete i u njegovu voćnjaku. Divlje svinje ljudi se ne boje do te mjere da se kućama približavaju na samo nekoliko metara.

– Ma znaju se došetati i do ulaznih vrata. Doslovce! Ispred naše obiteljske kuće prošli su tjedan divlje svinje napale naša dva psa. Max je zadobio ozljede noge, a Don Vito je kritično, nalazi se na Veterinarskom fakultetu i bori se za život. Razderana mu je gušterača, slomljeno mu je rebro, pomaknulo mu se crijevo pod mišićnu stijenku, dobio je herniju... Troškovi liječenja već sada su iznad 4000 kuna, a još će rasti, jer ga čeka još jedna operacija. Moj tata, koji je vlasnik psa, ima mirovinu od 1300 kuna, tko će nam nadoknaditi štetu – kaže Ivana Miklec koja je odlučila pokrenuti peticiju kojom zahtijevaju hitno rješavanje problema. Prikupila je 70 potpisa i odnijela ih u Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo. Osim što je alarmirala Grad, zvala je i lovce, kontaktirala mjesnu samoupravu, Hrvatski lovački savez, no nitko nije ponudio rješenje problema.

– Svi prebacuju lopticu s jednih na druge. Iz Gradskog ureda za graditeljstvo rekli su da se obratim lovačkom društvu koje je zaduženo za područje na kojem se nalazimo. Lovci, pak, ne smiju reagirati jer je u zoni Parka prirode Medvednica zabranjen lov, a i ne smiju pucati 300 metara od naseljenog mjesta. Zašto ih ne pohvataju, stave u kaveze i odvezu nekamo drugamo – pita Ivana Miklec, dok njezini roditelji Rudolf i Senija dodaju da divlje svinje u naseljeno područje tjera stalna sječa drveća na Medvednici jer se boje motornih pila i traktora.

Traže vodu

Problem je i ovoljetna suša, reći će Miljenko Kruc, predsjednik Lovačkog društva “Fazan” Šestine, jednog od sedam koliko ih djeluje u podsljemenskoj zoni. Kruc je ujedno i koordinator lovačkih udruga koje sudjeluju u praktičnoj provedbi Programa zaštite divljih životinja na Medvednici. Rade to u suradnji sa Šumarskim i Veterinarskim fakultetom te Gradom Zagrebom i Uredom za poljoprivredu, a njihov je zadatak pratiti životinje na planini. Lovci iz sedam udruga životinjama redovito nose hranu u sagrađena hranilišta, no potoci su presušili, zbog čega svinje vodu traže u nizinama. Naglašava da je problem divljih svinja na tom području problem svih institucija, ali i stanovništva, te da ga se može riješiti jedino zajedničkim snagama.

– Vidljiv je njihov porast, u proljetnom prebrojavanju, koje je, doduše, tek naša gruba procjena slijedom onoga što je zabilježeno na postavljenim kamerama. Zabilježeno je 264 jedinki divljih svinja, a lani ih je bilo deset manje – kaže Miljenko Kruc. Predsjednik GČ Podsljeme Krešimir Kompesak kaže je potrebno nešto poduzeti prije nego divlje svinje napadnu djecu koja onuda odlaze u školu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar maxist
maxist
14:12 26.09.2017.

Sudeći po zakonima sve divlje životinje i nedomicilno stanovništvo (useljenici, pripadnici manjina, oni sa 2-3 državljanstva i sl..) imaju neka ekstra prava . Lovci kad usred naselja ubiju nečijeg psa -to je po zakonu (kojem?) a stanovništvo se ima pravo sakriti i ne dirati njove "ljubimce" -neovisno jel vuk ili svinja.... Nakaradno društvo !!

OB
ObrenM
13:18 26.09.2017.

Promislio sam da je u pitanju svecenik ili pripadnik Cosa nostre,kad ono neki kreten isao"krstiti"psa.

RO
RoadRunner
02:36 18.09.2019.

Nije teško uhvatiti cijelo krdo divljih svinja u klopku, one su proždrljive i treba postaviti dovoljno gustu i jaku ogradu u krug te biti strpljiv.