Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Znanstvenici potvrdili: divlje su životinje zdrave

divlja svinja
Marko Mrkonjic/PIXSELL
26.10.2015.
u 17:00

Fakulteti proučavali floru i faunu u PP-u Medvednica - trenutačno je tristo grla divljih svinja na Medvednici, a najviše se zadržavaju u južnom dijelu parka prirode

Divlje svinje koje obitavaju na Medvednici izuzetno su zdrave. Zaključak je to istraživanja koje su proveli Šumarski i Veterinarski fakultet te Grad Zagreb i Ured za poljoprivredu, a rezultate projekta "Primijenjenih istraživanja divljih životinja i bolesti divljih životinja na području PP-a Medvednica za Grad Zagreb" predstavili su u petak i javnosti.

– Posljednjih godinu dana u sklopu programa zaštite divljih životinja proučavali smo divlje svinje. Trenutačno je tristo grla na Medvednici, najviše se zadržavaju u južnom dijelu – rekao je izv. prof. dr. sc. Krešimir Krapinec, koji uz doc. dr. sc. Deana Konjevića i mr. sc. Marina Tomaića čini stručni istraživački tim. Na terenu im pomažu i lovci iz sedam lovačkih društava podsljemenske zone.

– Korisnicima parka prirode najviše znači da su životinje zdrave. Vikendom se gotovo "cijeli grad" preseli na Medvednicu – zaključio je Miljenko Kruc, koordinator lovačkih udruga koje sudjeluju u projektu i predsjednik LD "Fazan" Šestine.

Osim zaštite životinja, u Parku prirode Medvednica brinu se i o biljnoj vegetaciji pa je za vikend bila akcija pošumljavanja. Zasađeno je nešto više od tristo sadnica hrasta, bukve i trešnje. Žele da se u očuvanje prirode uključe i građani te ih pozivaju da svoje fotografije objave uz #menivrijedno.

Komentara 3

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:31 27.10.2015.

Pošumljavanje Medvednice? Prestanite lagati ovaj napaćeni narod! Medvednica sve više poprima izgled golog kamenjara.

ST
strmopec
19:10 27.10.2015.

Ne zaslužuju naziv Park prirode, nego "Gledamo kako šumarija siječe i uništava!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije