artupunktura

Divovska kornjača od otpada, reli po galerijama i stare fotke Dolca

Foto: val kulture/Šimun Bućan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Predstavljena nova umjetnička platforma Artupunktura
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Predstavljena nova umjetnička platforma Artupunktura
07.09.2021.
u 14:49
Želimo da ovo postane prepoznatljivo jesensko događanje, kao Advent zimi, kažu iz zagrebačkog TZ-a
Pogledaj originalni članak

Divovskih je razmjera, baš poput one mitske iz priče o fatalnoj Crnoj kraljici koja je vladala Samoborom u 15. stoljeću, a napravljena je od smeća sakupljenog na dnu Jadranskog mora. Promjera je pet metara, a dugačka sedam. Radi se, naime, o plastičnoj ekološkoj kornjači koju je “sklepalo” 12 studenata Akademije likovnih umjetnosti u suradnji s kiparicom Manuelom Pauk te već nekoliko mjeseci putuje po hrvatskim gradovima i šalje snažnu poruku da treba podići svijest o onečišćenju. U rujnu stiže i u Zagreb, točnije u dvorište ALU, u sklopu novog projekta Turističke zajednice Grada Zagreba “Artupunktura” kojim se metropolu želi oživjeti i tijekom jeseni.

Cijeli tjedan bez reklama

– Proljeće ima Festival svjetla, ljeti je bezbroj manifestacija, a zimi je pak glavna zvijezda Advent. Ovim nam je projektom cilj oživjeti hrvatsku prijestolnicu tijekom rujna i dijela listopada kroz kulturu i umjetnost – kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, dodajući da će to privući kako domaće tako i strane turiste. Podaci Svjetske turističke organizacije svjedoče o tome da je više od 40 posto svih turista u neku destinaciju došlo zbog nekog umjetničkog događanja. Stoga, kako kažu iz Turističke zajednice, od 13. rujna u Zagrebu počinje prava eksplozija umjetničkih projekata.

– Umjetnost ima veliko značenje za identitet grada. Akademija likovnih umjetnosti će se uključiti u nekoliko segmenata. Jedan od njih je, uz plastičnu kornjaču, i izložba radova najboljih studenata završnih godina studija i diplomanata iz nekoliko gradova Hrvatske, koja će se održavati od 16. do 19. rujna u prizemlju i na prvom katu zgrade te u parku ALU i galeriji Šira – objasnio je Tomislav Buntak, dekan ALU. Tomislav Kličko, vlasnik kuće za ljude i umjetnost Lauba, predstavio je i svoj dio “kolača” u ovom projektu, odnosno koncept programa Art&grad – umjetnost se oglasila. U sklopu njega će, naime, na tjedan dana 300 plakatnih mjesta u gradu postati umjetničke točke na kojima će biti reproducirani radovi 119 hrvatskih umjetnika poput kipara Ivana Kožarića, Tomislava Gotovca, Marije Ujević Galetović, Lovre Artukovića, Stipana Tadića...

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Predstavljena nova umjetnička platforma Artupunktura

– Želimo smanjiti vizualnu “buku” u gradu te postići slučajni prolaznici postanu posjetitelji svojevrsne izložbe na otvorenom. To je presedan i jedinstven projekt na svjetskoj razini, za koji vjerujemo da će biti prepoznat i cijenjen u inozemstvu. Što među umjetnicima, što među turistima, kojima će itekako biti zanimljiva ova urbana umjetnička intervencija – rekao je Kličko.

Osim toga, na zagrebačku se scenu vraćaju i neka dobro poznata i omiljena događanja poput Projekta Ilica: Q’art, koji je povratio puls žili kucavici u centru Zagreba te ga je obišlo na desetke tisuća ljudi. Održava se od 13. do 19. rujna na potezu od Britanskog do Trga bana Jelačića, gdje će ponovno biti mnoštvo izlagača, od obrtnika do umjetnika.

– Usto će prvi put djela najvažnijih hrvatskih umjetnika biti izložena na fasadama, na ulici i u izlozima te sačinjavati kulturu kao društvenu supstanciju grada, a segment se naziva “Galerija Ilica”. Zagreb će tako ponovno biti centar svjetski relevantnih umjetničkih projekata – objasnio je Aleksandar Batista Ilić, koji je uz Ivanu Nikolić Popović organizator projekta.

U obilazak uz pomoć mape

Osim toga, osmišljen je i zagrebački vremeplov 9 dekada/9 arkada, koji će od 16. do 18. rujna predstaviti prolaznicima preobrazbu “trbuha” grada, odnosno 90-godišnja povijest Dolca godina prikazat će se na starim fotografijama. Instalacija je to studija Boir kojom se gledateljima žele dočarati prolazak vremena i promjene ove tržnice u samom centru grada. Bit će i raznih izložbi, primjerice u Meštrovićevu paviljonu, 36 Mountauns Studiju, Tehničkom muzeju... Zanimljiv je i koncept interaktivnog obilaska Reli po galerijama zahvaljujući kojem će posjetitelji, uz pomoć mape, pobliže upoznati deset galerija. Svi programi počinjuŽelimo da ovo postane prepoznatljivo jesensko događanje, kao Advent zimi, kažu iz zagrebačkog TZ-a 13. rujna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.