Problemi podstanara

Cijene stanova u Zagrebu otišle u nebo: Za garsonijeru traže i po 300 eura

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Cijene stanova u Zagrebu otišle u nebo: Za garsonijeru traže i po 300 eura
12.11.2018.
u 13:42
Tražite li vi stan? Kakva su vaša iskustva s cijenom najma i stanodavcima? Javite nam na javi@vecernji.net
Pogledaj originalni članak

Ako tražite stan u Zagrebu koji biste unajmili, onda znate kako vam za to treba pravo čudo.

Osim što su cijene najma stanova u pojedinim kvartovima otišle u nebo, postoji još jedna stvar koja mnogima zadaje probleme. Naime, sve više stanodavaca od podstanara traži plaćanje unaprijed, stanarine za prvi mjesec stanovanja, polog u iznosu jedne stanarine, a mnogi uz to traže i stanarinu za posljednji mjesec stanovanja, bez obzira na planiranu dužinu boravka podstanara u stanu, piše dnevnik.hr.

– Tražim stan mjesecima. Samohrana sam majka s djetetom i čim to kažem kad se javim na oglas za stan, s druge strane mi spuste slušalicu. Shvaćam da vlasnici stanova žele znati imam li posao i koliko zarađujem, ali događalo se da me pitaju i s kim se družim, tko mi dolazi u stan... Nije li to ipak previše? – kazala je jedna žena koja mjesecima traži stan.

Cijene garsonijera dosežu i do 300 eura.

– Obišli smo i pogledali nekoliko stanova. Cijene stanova u Zagrebu su previsoke. Za garsonijeru od 25 kvadrata neki traže i po 300 eura. A u garsonijeri je namještaj koji odavno nije u funkciji, u kuhinji nema osnovnih elemenata, a kupaona je zaštopana i gotovo obavezno je treba ribati nakon višegodišnjeg razdoblja u kojem nije očišćena. Htio sam tražiti stan preko agencije, ali one su preskupe, većina ih uzima iznos jedne mjesečne stanarine – rekao je jedan muškarac.

Osim visokih cijena, stanodavci pažljivo biraju kome će iznajmiti stan.

– Stanova nema, cijene su visoke. Svi traže mlade djevojke bez partnera, djece i kućnih ljubimaca. Dugo sam tražila stan. Našla sam lijepi stančić od 35 kvadrata u zoni tramvaja po cijeni od 300 eura i bila sam presretna. Nakon samo nekoliko dana, vratila sam se s posla i u stanu zatekla vlasnika. Rekao je da mu nešto treba. Dolazio bi redovito u stan kad mene nije bilo. Nisam imala izbora, otišla sam već sljedeći mjesec – rekla je jedna podstanarka.

Tražite li vi stan? Kakva su vaša iskustva s cijenom najma i stanodavcima? Javite nam na javi@vecernji.net

>> POGLEDAJTE Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
14:37 12.11.2018.

Glavni grad. Sve najjače firme tamo imaju sjedišta a i tamo su sva ministarstva i agencije. Hrvatska je more i Zagreb a mi ostali kao i da ne postojimo, samo za izbore kreću karavane političara iz Metropole po koji glas u ostatak države.

KD
Knez Drpimir
14:01 12.11.2018.

Suludo je da država koja ne može ni tržište najma nekretnina urediti govori o (pro)natalitetnoj politici. S jedne strane bitange od podstanara koje ne možeš izbaciti godinama ukoliko ne plaćaju i rade štetu (pogotovo ak su djeca u igri), a s druge strane teški čobani koji ulaze u ljudima u stan (jer je to njihovo) kad im se sprdne i gledaju tko kome ulazi i zašto. Moraju postojati ugovori i pravila (vansudska) kad je u pitanju kršenje prava - ukoliko ne platiš do točnog datuma u mjesecu gubiš bilo kakvo pravo na posjed i ovrha za sve specificirane neplaćene režije. Ako upadaš ljudima u stan, pokušavaš ih istjerati prije roka - plaćaš penale od npr. 3mj stanarine. Ovrha ukoliko ne uplatiš povrat.

MI
midea
15:31 12.11.2018.

ja bi za glasace HDZSDPa stavio 1000 eura mj.