obljetnica zavoda

Centar za preventivnu medicinu i milenijska fotka - dar za rođendan 'Štampara'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zavod Andrija Štampar
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zavod Andrija Štampar
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zavod Andrija Štampar
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zavod Andrija Štampar
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zavod Andrija Štampar
07.04.2014.
u 14:38
Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar svoju 65. obljetnicu obilježio otvaranjem Centra za preventivnu medicinu, u kojem građani po pristupačnim cijenema mogu obaviti preventivne preglede i testove. Djelatnici, kojih je u Zavodu 400, snimili su za rođendan i zajedničku fotografiju
Pogledaj originalni članak

Na Svjetski dan zdravlja, danas, Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar slavi 65. godišnjicu postojanja, a tim je povodom otvoren novi Centar za preventivnu medicinu.

Ondje će se moći obaviti preventivni liječnički pregledi, analiza tjelesne mase i pregled kod profesora kineziologije koji će rezultirati individualnim programom vježbanja. Moći će se izraditi i pravilni program pravilne i uravnotežene prehrane, test intolerancije na hranu, brojna genska testiranja koja su povezana s prehranom, tjelesnom aktivnošću, test na celijakiju...

Građani će sutra, u utorak 8. travnja dio preventivnih pregleda moći obaviti u sklopu Dana otvorenih vrata od 9 do 15 sati.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Građani sutra neće moći obaviti magnetsku rezonancu jer aparat mora raditi neprekidno dva tjedna, limfnu drenažu također jer ju je potrebno raditi u kontinuitetu, ali ćemo raditi EKG, spirometriju, kontrolu vida i tlaka,šećer iz krvi. Nije potrebno imati uputnicu, a od srijede će se usluge plaćati jer nemamo ugovor sa HZZO-om, no cijene neće biti velike. Uskoro ćemo ih objaviti na web stranici Zavoda - rekla je voditeljica Centra za preventivnu medicinu Branislava Resanović.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Građani će se moći isključivo naručivati telefonom. U Centru zasad radi pet djelatnika, a u Zavodu gdje mogu potražiti savjet stručnjaka poput mikrobiologa, psihologa, epidemiolog, školska medicina... radi ukupno 400 djelatnika.

-Imamo puno upita za testove na intoleranciju koja se ne preporučuje djeci mlađoj od četiri do pet godina jer tad se tek imunološki sustav usuglašava - kaže Resanović. Radit će testove intolerancije na 22, 90, 180 i 270 namirnica, ali i brzi test na celijakiju koji je enzimatski.

Još jedan novi projekt Zavoda je i Oznaka kontrolirane kvalitete koja pruža dodatnu sigurnost u pogledu zdravstvene ispravnosti kvalitete prehrambenih proizvoda kao pomoć poslovnim subjektima.

Na proslavu 65. rođendana Zavoda došli su i predsjednik države Ivo Josipović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji su s umirovljenim prof. dr. Ivanom Jankom Vodopijom, stručnjakom za tropsku medicinu i zarazne bolesti, novi Centar svečano i otvorili, a zatim se s djelatnicima Štampara fotografirali za milenijsku fotografiju.

Svjetski dan zdravlja posvećen je ove godine vektorima, tj. životinjama prenositeljima zaraznih bolesti, poput komaraca, krpelja...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.