zagrebačke ceste

Finski šoferi o Zagrepčanima: Tu svi nešto čavrljaju

Foto: Anto Magzan/Pixsell
09.03.2015., Zagreb - Studenti iz Finske koji su dosli na praksu u Zagrebacke ceste. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
šoferi Finska ceste
Foto: Anto Magzan/Pixsell
šoferi Finska ceste
Foto: Anto Magzan/Pixsell
šoferi Finska ceste
10.03.2015.
u 10:30
Trojica učenika iz Finske došla su u Zagreb na četiri tjedna u sklopu projekta međunarodne mobilnosti učenika. Osim razlike u klimi, uočili su odmah i one kulturalne, a naučili su i neke hrvatske izraze
Pogledaj originalni članak

"Bok", "hvala" i "imaš lijepe oči" prve su fraze na hrvatskom koje su naučili Antti Huotari, Jan-Christian Multanen i Timo Laurikainen.

Trojica učenika iz Finske došla su u Zagreb na četiri tjedna u sklopu projekta međunarodne mobilnosti učenika.

– Jako nam se sviđa grad i to što je zimi ovdje toplo. Ljudi su puno otvoreniji, Finci ne pričaju toliko i konkretni su, ne čavrljaju – rekao je Antti, jedan od budućih vozača kamiona koji je u Zagreb stigao u sklopu suradnje zagrebačke Škole za cestovni promet i Strukovnog centra iz Finske, koja traje već tri godine. Prvi je put organizirana i razmjena tijekom koje će se učenici okušati i u radu u privatnim tvrtkama, posjetiti i Luku Rijeka, a ovaj su tjedan započeli s radom u Zagrebačkim cestama gdje mogu naučiti kako funkcionira cestovni sustav metropole.

– Drago mi je da su škole shvatile da je razmjena učenika nužna za napredak i da trebamo spojiti obrazovanje i posao. Počašćen sam i što su učenici baš kod nas došli na praksu – rekao je Alen Gospočić, direktor ZG Cesta. Jučer su se učenici upoznali s mehanizacijom i radionicom za popravak vozila, a danas im je rad na terenu, u kamionu i s vozačem u pratnji od jutra su na gradskim gradilišta.

Sutra će razgledati novu asfaltnu bazu u Rakitju i drobilicu kamenja na Jakuševcu.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

– Najviše nas zanima kako funkcioniraju Zagrebačke ceste. To je najzanimljiviji dio prakse – kažu učenici koji su primijetili i da nema velike razlike u tehnologiji, no u Hrvatskoj ima puno više papirologije. Čuli su već i za korupciju koja im je bila gotovo nepoznat pojam. Ipak, ovdje su cijene i dvostruko niže nego u Finskoj, a odlične su i zabave, kažu. Zasad su u slobodno vrijeme igrali nogomet, razgledavali Zagreb, a vikend je rezerviran za izlazak.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.