poticajno druženje

Borba radnica Kamenskog ista kao i Zagorkina

Foto: ''
Borba radnica Kamenskog ista kao i Zagorkina
28.11.2012.
u 08:00
Na razgovoru u Memorijalnom stanu na Dolcu radnice Kamenskog prepoznale su se u teškom životu poznate spisateljice
Pogledaj originalni članak

– Pobjegla sam od kuće sa 17 godina. Nisam više mogla izdržati pritisak obitelji da se udam. Nisu mi dopuštali školovanje. Zaposlila sam se potom u Kamenskom. Ni tamo nije bilo ništa bolje. Žene su bile potlačene, radile 16 sati dnevno, u noćnim smjenama, odvojene od djece i obitelji. Slušajući o teškom životu Marije Jurić Zagorke, prepoznajem se u mnogim detaljima – kazala je jučer 51-godišnja Danica Radošević, koja je s bivšim kolegicama iz tvornice Kamensko posjetila Zagorkin Memorijalni stan na Dolcu.

Na razgovor i druženje pozvala ih je Rada Borić iz Centra za ženske studije u povodu glavne teme “Rad, rod i klasa” u sklopu šestih Dana Marije Jurić Zagorke.

Sve su se prepoznale u Zagorkinoj borbenosti jer i same, kažu, vode dugogodišnju borbu za svoja prava i egzistenciju.

– Ovo je za mene bilo vrlo emocionalno. Drago mi je što sam čula Zagorkinu životnu priču. Ona danas živi u svakoj od nas ovdje – poručila je 52-godišnja Danica Špehar, koja je 30 godina života posvetila tvornici Kamensko.

U sklopu ovogodišnjih Dana Marije Jurić Zagorke danas je imenovanje novinarske sobe u Hrvatskom saboru, sutra je promocija stripa Zagorka i dodjela nagrade za studentski rad na temu rodne problematike, a od petka do nedjelje su znanstveni skupovi i šetnja Zagorkinim tragom u gradu.

>>I radnice Kamenskog u venecijanskom Arsenalu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.