JUNAK DANA Đak trećeg razreda Klasične gimnazije Roko Rumora, glavni pregovarač na prosvjedu srednjoškolaca

Bloger koji govori sedam jezika

Foto: import
Bloger koji govori sedam jezika
29.04.2008.
u 00:22
Pogledaj originalni članak

Mislio se pojaviti na prosvjedu na pet minuta, a na kraju je postao “junak dana”. On je Zagrepčanin Roko Rumora, učenik trećeg razreda Klasične gimnazije, 17-godišnjak koji je pred tisuću svojih kolega na jučerašnjem prosvjedu protiv državne mature uzeo megafon u ruke, stišao razularenu rulju i prenio im dogovoreno na sastanku, na kojem se ni “kriv ni dužan” našao u zgradi ministarstva.

Dežura na Facebooku
Kaže, bilo je sve spontano. I bilo je, ali iako nepripremljen Roko se itekako dobro snašao u novoj ulozi zvijezde – cijeli je jučerašnji dan davao intervjue, a pred kamerama se ponašao kao pred zrcalom. Iako ne voli pričati o sebi, a smatra i kako je u cijeloj ovoj priči najmanje bitan, taj 17-godišnji gimnazijalac do sada je mnogo puta zaslužio pažnju.

Prosjek ocjena mu je 5,0, na državnom je natjecanju osvojio prvo mjesto iz latinskog te treće iz hrvatskog i grčkog jezika. Stipendist je grada Zagreba, a već nekoliko godina uređuje i blog koji je do sada posjetilo više od 50 tisuća srednjoškolaca, jer na njemu Roko objavljuje skripte po kojima uči.

– Ne pitajte me kako to sve stignem jer ni sam više ne znam. Srećom živim dvije minute od škole, pa perem zube do razreda – šali se Roko. U slobodno vrijeme, kada ga ima, druži se s prijateljima. Izlazi uglavnom u Močvaru, isprobava kave u bircevima oko škole, a kada je doma, “visi” na Facebooku. Omiljeni bend nema, ali techno, metal i narodnjake ne podnosi.

Teretana obavezno
– Tko voli nek izvoli, ali meni slušanje Seke Aleksić ne razgaljuje dušu – kune se Roko koji namjerava upisati Filozofski fakultet, i to klasičnu filologiju i kroatistiku.

– Volim jezike i mogu se zamisliti kao profesor. To je posao s poantom, svrhom. Mogao bih pomoći nekome da se razvije, postane bolja osoba, naučiti ga nešto... Jedini mi je bed plaća, iako nisam materijalist. Mogao bih ja studirati i politički menadžment, i vjerojatno bi i u tome bio dobar, ali čemu kada me ne zanima. A možda odem i na glumu ako uspijem položiti prijamni – kaže Roko koji govori engleski, njemački, francuski, španjolski, ruski, latinski i grčki. Redovit je i u teretani jer ne želi biti trom, a curu još nema.

– Ali ako me prikažete kao buntovnika, i to će se srediti – uvjeren je.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr