Velika investicija

Blago iz Etnografskog muzeja selit ćemo u Zemaljsku uzornu pivnicu

Foto: Filip Kos/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Etnografski muzej
06.11.2020.
u 09:30
U uređenje zgrade koja postaje čuvaonica uložit će 41 milijun kuna, većina stiže iz EU
Pogledaj originalni članak

Dala ju je sagraditi Visoka kraljevska zemaljska vlada. Nacrte je 1891. godine pripremio Matija Antolac, a potom ju je prema njegovu projektu podigla građevinska tvrtka Šafranek i Wiesner. Kasnije je pretrpjela znatne pregradnje i dogradnje, a od 1917. do 1978. godine u njoj je djelovala Entomološka sekcija Zavoda za voćarstvo. Sada će nekadašnja Kraljevska zemaljska uzorna pivnica u Kačićevoj 9/2 postati čuvaonica Etnografskog muzeja, koji na natječaju traži izvođača za građevinsko-obrtničke i instalaterske radove vrijedne 30,2 milijuna kuna, što je iznos bez PDV-a. Točnije, postupak javne nabave za njih provodi Grad Zagreb, koji ujedno sudjeluje u investiciji s 15-postotnim udjelom kao partner u projektu i osnivač muzeja. Iz fondova Europske unije sufinancirat će se projekt u iznosu od 34,602.834 kune, što je 85 posto prihvatljivih troškova. A to je, kažu u Etnografskom muzeju, najveći odobreni iznos za namjenu multifunkcionalne čuvaonice, čime su postali i jedna od najuspješnijih muzejskih ustanova u povlačenju novca iz EU fondova.

Foto: Etnografski muzej

– Projekt smo prijavili na javni poziv za dodjelu sredstava EU temeljem mehanizama ITU za uređenje brownfield lokacija Urbane aglomeracije Zagreb – objašnjavaju. To je, dodaje ravnateljica muzeja Goranka Horjan, tek glavni dio troškova projekta vrijednog
oko 41 milijun kuna, a radovi bi, ističe, mogli početi sljedeće godine, nakon što se odabere najpovoljniji ponuđač i potpiše ugovor. Izvođač će potom imati 14 mjeseci za njihov dovršetak.

– Nakon završetka radova još se prostor mora i opremiti pa slijedi selidba iz glavne zgrade na Trgu Mažuranića, koja je premalena za svu građu kojom muzej upravlja – kaže ravnateljica dodajući da se velik dio zbirki trenutačno čuva u neprimjerenim prostorima. U stalnom postavu, naime, Etnografski muzej izlaže svega četiri posto svoga fundusa, a ostatak je pohranjen u čuvaonicama koje su većinom smještene u podrumskome ili tavanskom dijelu zgrade iako struka stalno ističe kako je riječ o dijelovima objekata koji su najmanje pogodni za tu namjenu jer je u njima mnogo zahtjevnije postići propisane uvjete za čuvanje građe.

– Kad se glavna zgrada oslobodi, imat ćemo više prostora za eksponate koji trenutačno nisu dostupni javnosti – kaže Goranka
Horjan dodajući i da će zgrada u Kačićevoj biti otvorena tipa. Depo će se, naime, moći posjetiti, a organizirat će ondje i specijalizirane radionice i edukacije. U novu zgradu u Kačićevoj trebali bi se preseliti najkasnije tijekom 2023.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

– Bit će ondje većina muzejske građe koja broji 85.000 predmeta i 40.000 jedinica audiovizualnih fondova, a čuvaonice će biti uređene u podrumu, prizemlju i na prvom katu zgrade. Pojedini predmeti iz tih etnografskih zbirki nalaze se na UNESCO-ovim listama nematerijalne baštine čovječanstva. Uz prostore za pohranu građe uključeni su i prostori restauratorsko-preparatorskih radionica koje su sastavni dio zaštite fundusa te fotostudio za potrebe muzejske dokumentacije. U potkrovlju će pak biti smješteni prostori za zaposlenike i za muzejski arhiv, a u prilaznim prostorijama i manji izložbeni prostori namijenjeni posjetiteljima – objašnjava ravnateljica.

Namjera im je obnoviti i glavnu zgradu u kojoj trenutačno rade, a i za to su pripremili projektnu dokumentaciju zahvaljujući novcu iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija iz kojega se financira i ITU mehanizam. Investicijski zahvat na Trgu Mažuranića procijenjen je na 88 milijuna kuna bez PDV-a. Osmislili su već i novi postav u tri zasebne prostorne cjeline.

– Najveći dio fundusa činit će materijalna i nematerijalna baština koju ćemo prezentirati kroz tri glavne teme. Prva su načini života, običaji, vjerovanja i rituali te odijevanje, zatim dječji svijet kao zasebna cjelina koja će biti posvećena najmlađim posjetiteljima, a treći dio bit će stalna izložba kultura svijeta nazvana “Kultura putovanja” – opisuje Goranka Horjan novu koncepciju Etnografskog muzeja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.