GRADSKO VIJEĆE

Biootpad iz Zagreba seli u Novsku

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Biootpad iz Zagreba seli u Novsku
28.03.2019.
u 14:31
Nakon burne rasprave vijećnici Gradskog vijeća Novske u četvrtak su, s jedanaest glasova za i pet protiv, prihvatili Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada koji bi se iz Zagreba na preradu dovozio u Novsku
Pogledaj originalni članak

Nakon burne rasprave vijećnici Gradskog vijeća Novske u četvrtak su, s jedanaest glasova za i pet protiv, prihvatili Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada koji bi se iz Zagreba na preradu dovozio u Novsku. Grad Novska će za tu namjenu dati zemljište u industrijskoj zoni, a grad Zagreb bi osigurao 50 milijuna eura, koliko bi stajalo postrojenje za izgradnju kompostane, u kojoj bi posao našlo četrdeset radnika.

Za Sporazum su glasali vladajući vijećnici (HDZ) i vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika koji je naglasio kako glasa u svoje ime jer se stranka još nije izjasnila. Protiv Sporazuma bili su vijećnici Demokratske lokalne stranke (DLS), HSP-a, i SDP-a koji su zamjerili gradonačelniku Marinu Piletiću Pismo namjere o zajedničkoj investiciji, koje je uputio Gradu Zagrebu, a da pri tome nije nikoga u Novskoj konzultirao. Oporba je oštro zamjerala jer su baš kao i svi građani, o svemu saznali iz sredstava javnog priopćavanja.

Oporba traži referendum

Vlado Klasan (DLS), Željko Soldo (HSP) koji poručuje kako bi zbog nesposobnosti zagrebačkog gradonačenika Milana Bandića zagrebački otpad trebao na preradu u Novsku i Antun Maruski (SDP) traže da se o svemu putem referenduma izjasne građani Novske.

Gradonačelnika Piletića su pak pitali zašto, kada tvrdi da je sve ekološki čisto, a  na tom poslu se može dobro zaraditi, to postrojenje nije sagrađeno u Zagrebu ili u njegovoj okolini "a ne da se godišnje 160.000 tona otpada na preradu dovozi u 100 kilometara udaljenu Novsku. Oporba je uvjerena kako na referendumu gradonačelnikova inicijativa ne bi dobila 'zeleno svjetlo'.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

HE
herojulice
17:22 28.03.2019.

Čestitam. Tako se to radi. Neka se i ostatak Hrvatske ugleda na našeg gradonačelnika. Gdje ćeš bolje zamračiti lovu nego na putne troškove i "gorivo".

JO
josmalopanestalo
18:33 28.03.2019.

kak će nas lijepo opelješiti

CH
chemica
12:07 29.03.2019.

Probudio se tako bandić jedno jutro kako ono sam voli reći... I domislio se. Purgeri pak neka i opet plaćaju njegove ingeniozne umotvorine. Ma da nije ovo smislilo neko dijete u vrtiću? Toliko je suludo.