Zaklada

Besplatne vježbe, savjeti i pregledi za teško oboljele

Foto: Michael Palijan/VLM
Besplatne vježbe, savjeti i pregledi za teško oboljele
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
24.01.2011.
u 16:58
Uz palijativnu skrb potrebitima je dostupna i pomoć u prevenciji i liječenju inkontinencije kroz zakladu Simbex
Pogledaj originalni članak

Palijativne skrbi i hospicija poput onih na Zapadu – Zagreb još nema. Građani se svakodnevno suočavaju s činjenicom da ne mogu ili ne znaju pružiti njegu teškom bolesniku. Osim u Udruzi za palijativnu skrb besplatnu pomoć za teško oboljele članove obitelji Zagrepčani mogu potražiti i na telefonu Zaklade Simbex, gdje tijekom dana dežura liječnik.

– Dovoljno je da nazovu na besplatan broj 0800 206 206 i od liječnika specijalista dobit će sve potrebne savjete, a ako je nužno i besplatnu pomoć – rekao je tajnik zaklade Miljenko Bošković. Naime, osim što savjete daju telefonom, liječnici volonteri u hitnim situacijama odlaze i u kućne posjete pacijentima.

– Tu je i medicinska sestra koja je pacijentima na raspolaganju cijeli dan, a ako je nužno, u kućne posjete prati je i liječnik – naglasio je Bošković i dodao da im se građani najčešće obraćaju zbog problema s ranama na leđima nepokretnih pacijenta ili problema s kateterima. Među korisnicima su pomoći zaklade i obitelji koje zbog teške socijalne situacije oboljelim članovima ne mogu kupiti osnovna pomagala poput pelena, podložaka za krevet ili krema.

– Vijeće zaklade razmotri svaku pristiglu zamolbu, a pacijenti, ako zadovolje uvjete, postaju dio programa skrbi za starije i nemoćne osobe kroz koji dobiju svu potrebnu medicinsku skrb – objasnio je Bošković. U tu skrb uključeni su i pregledi specijalista koji su za socijalno ugrožene osobe potpuno besplatni. Osim palijativne skrbi zaklada nudi i pomoć u prevenciji i liječenju inkontinencije.

– To je raširen problem, a nedavno nam se obratila 36-godišnjakinja, koja je u sedam godina rodila troje djece, što je prouzročilo spuštanje organa – ispričala je mag. Ljiljana Vrcić, fizioterapeut. Zbog pritiska koji je spuštanje organa izazvalo mlada žena ima velikih problema s inkontinencijom.

– U bolnici su joj preporučili vježbe za “problematične” mišiće i rekli da ne diže ništa teško, pa ni dijete – otkrila je Lj. Vrcić i dodala da je za njen problem potrebno puno više od ovakve preporuke.

– Održavamo i besplatne vježbe i pozivamo građane da nam se jave – naglasila je magistra i dodala da u grupama ima i puno muškaraca koji takvih problema imaju poslije operacija prostate.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.