Druga rješenja

Bandić za nacionalni stadion našao novu lokaciju i odbija privatne investitore

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Milan Bandić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Milan Bandić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Milan Bandić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Gradonačelnik Bandić obišao je Trg da provjeri da li je sve očišćeno nakon dočeka Vatrenih
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Milan Bandić prvi je iz gradskog budžeta sufinancirao udžbenike učenicima koristeći to i kao priliku za samopromociju
03.08.2018.
u 20:24
Plavi vulkan arhitekta Hrvoja Njirića primat će 40 tisuća ljudi, a gradit će se uz buduću dječju bolnicu na ulazu u grad
Pogledaj originalni članak

Ne govorim uvijek sve, nešto i sačuvam, zaključio je danas gradonačelnik Milan Bandić da ponekad voli biti i misteriozan pa nacionalni stadion s Kajzerice premjestio pored nikad dovršene Sveučilišne bolnice u Blatu. Plavi vulkan arhitekta Hrvoja Njirića, obojica su još prije tri tjedna tvrdila, graditi se može jedino pored Zagrebačkog velesajma, ali čini se da su na predstavljanju stadiona govorili tako jer gradonačelnik ne voli odmah “van” sa svim informacijama.

GUP potencijalni problem

– Lokacija stadiona bit će južno od Save, kao što sam i rekao – kazao je danas Bandić kao da je riječ gotovo o istoj lokaciji te dodao da je Blato fantastičan izbor jer ljudi neće trebati ulaziti u grad. Otkrio je i da će se na njemu utakmice igrati već 2021. godine, ali i da stadion neće davati privatnim investitorima.

Upravo o njima govorio je prošli mjesec za Večernji list arhitekt Njirić, koji je tada pojasnio da bi novac za nacionalni nogometni stadion trebali pribaviti Grad, država, HNS i zainteresirani privatnici. Ipak, Grad će sudjelovati sa 70 posto iznosa, a ostalih 30 posto trebalo bi doći iz državne blagajne i blagajne HNS-a. Još uvijek nije posve jasno od kojeg iznosa 70 i 30 posto jer se na predstavljanju stadiona govorilo o 120 milijuna eura, a arhitekt Njirić istaknuo je da bi se moglo raditi i o tri puta većem iznosu. Ulaganje stotina milijuna kuna te samu gradnju eventualno bi mogao zakočiti generalni urbanistički plan (GUP), ali i za to Bandić ima rješenje.

– Izmjena GUP-a bit će u studenome – najavio je danas, ali za to će mu ipak trebati i podrška Gradske skupštine.

Ima još lokacija

Što se samog projekta tiče, i dalje je u planu da se gradi Njirićev Plavi vulkan, ali u donekle promijenjenom obliku. Umjesto 50 tisuća sjedalica koliko je planirano da će stadion imati kad je projekt pobijedio na natječaju 2008. godine, bit će ih 40 tisuća, a osim samog kapaciteta zdanja, ono se ne bi trebalo znatnije razlikovati od nacrta starih deset godina. Grotlo vulkana, na što izgledom podsjeća Njirićev projekt, posebno je po tome što bi trebalo imati “lebdeći krov” od čeličnih sajli pokrivenih polimernom folijom.

Taj krov koji “lebdi” iznad stadiona trebao bi izgledati poput cepelina, a na njemu bi se ispisivao i rezultat utakmice, koji bi trebao biti vidljiv, govorilo se dok je zdanje planirano na Kajzerici, čak i s područja – Sveučilišne bolnice u Blatu.

Razmatralo se u startu, osim Kajzerice, još nekoliko lokacija pogodnih za nacionalni nogometni dom, a kao jedna od njih spominjan je i derutni i nenatkriveni Maksimir u koji je, otkad se 1999. godine počeo preuređivati i graditi, uloženo oko sto milijuna eura. U obzir je dolazila i Velika Gorica, točnije tamošnji prostor između gradskog stadiona i sportske dvorane. Zemljište u neposrednoj blizini Zračne luke “Franjo Tuđman” ima mogućnost širenja na više od 300 tisuća kvadrata, što su Velikogoričani isticali kao jednu od glavnih prednosti, a Grad Zagreb tu je mogućnost odbacio smatrajući da u metropoli ima dovoljno mjesta za gradnju stadiona.

Kao glavni nedostatak Kajzerice, gdje je do jučer još planiran Plavi vulkan, istican je nedostatak prostora jer stadion na toj poziciji sa sobom je povlačio čak i rušenje dva paviljona Velesajma te moguće preseljenje hipodroma. Smještanjem Plavog vulkana u Blato, taj bi kvart za nekoliko godina mogao doživjeti procvat. U srpnju najavljeno je konačno pretvaranje Sveučilišne bolnice u dječju, pa sablasni i derutni kompleks zgrada više ne bi trebao nagrđivati južni ulaz u grad. Prekoputa Sveučilišne bolnice gradi se stambeni kompleks, a koji kilometar dalje već su počeli radovi na remetinečkom rotoru. Počne li sve i završi se prema planovima, i dječja bolnica i stadion trebali bi biti gotovi za tri godine, a lokacija stadiona na južnom ulazu u grad, slažu se stručnjaci, puno je bolje rješenje od gradnje stadiona na Kajzerici. U HNS-u kažu da se o Blatu kao lokaciji s Gradom već razgovaralo.

>> 10 Top hitova Vatrenih: Evo zašto ih volimo još više

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 101

Avatar HajdukLika
HajdukLika
14:43 03.08.2018.

Dobar je on. Marljiv i neda se zafrkavati. Treba voditi grad s 800 tisuća građana, od kojih svatko samo svoje želi. Ovo što navodi u vezi sa prometom u centru grada je otpuno točno. Ako ti je skupo autom otići u centar, uzmi tramvaj, što je po svakoj logici točno iako se i sam volim autom odvesti u dućan na uglu. Volio bih da se ostvare projekti poput nacionalnog stadiona, nacionalne dječje poliklinike i sljemenske žičare. Zagreb ima goleme neiskorištene potencijale, primjerice rijeku Savu. U gradovima diljem Europe su rijeke koje teku kroz grad žile kucavice! Pa zatim pročelja zagrebačkih zgrada, ne samo onih iz doba Austrougarske nego i neboderi iz bivše Juge: sivi, oronuli, rublje na prozorima, sto vrsta roleta i prozora, pregrađenih lođa itd. itd. Kao u nekoj banana-državi. To treba dovesti u red! Pročelja modernizirati!

FR
freeshooter
13:52 03.08.2018.

Nacionalni stadion, Blato, može, ali onako kako treba biti, u provedbi HNS-a i struke, javni i transparentni arhitektonski natječaj u provedbi Hrvatske komore arhitekata, sa javnim uvidom, tako da dobijemo idealno arhitektonsko rješenje, koje će uvažavati nacionalni nogometni naboj, te stručnost nemalog broja dobrih hrvatskih arhitekata koji bi ponudili kvalitetno i racionalni rješenje u prihvatljivim okvirima, te strukovno i inžinjerski provodivo rješenje, po kojem ćemo opet biti ponosni i prepoznati, a ne nešto kopirano i reciklirano, Plavog vulkana, strahota od ahitekture Bandićevog intimusa, provedbu i realizaciju smo već imali prilike vidjeti na Maksimiru, komu to treba, nikad više. Nećemo dopustiti da netko na osnovu neke idejne skice, ne projekta, koristeći trenutak, na silu opet dođe do kontrole investicije i novog rugla, idemo učiniti nešto na što ćemo biti ponosni, prije svega Nacionalni arhitektonski natječaj za Nacionalni stadion.

MV
Mijat vrdoljak
16:12 03.08.2018.

Nisam stručnjak i nemam namjeru kritikovati gradonačelnika koji redovno dobiva povjerenje naroda, ali mi malo čudno izgleda dječja bolnica i nacionalni stadion jedno pored drugoga, mir za novorođenčad. Možda to ima i dobrih strana sjetite se stadiona hajduka iza plinare pored rađaonice pa je bilo uvrježnjeno Hajduk ima talenata zato što novorođenčad pri izlasku iz bolnice prvo osjete stadion ili travnjak iako travnjaka nekad nije ni bilo.