Multikulti

Arapski je in, na jesen se otvara centar za učenje jezika i kulturu

Foto: 'Fotodesk /Vecernji list'
Arapski je in, na jesen se otvara centar za učenje jezika i kulturu
21.08.2011.
u 16:33
Mladi ekonomisti i menadžeri vide svoju budućnost u arapskim zemljama, smatra profesor arapskog M. Alajbegović.
Pogledaj originalni članak

Prema nedavno objavljenom istraživanju Europske banke za obnovu i razvoj, Hrvati su među najtolerantnijim narodima kontinenta, točnije, tek sedam posto građana Hrvatske ne želi za svog susjeda useljenika ili pripadnika druge rase ili vjere. Kakva je pak razina tolerancije u Zagrebu?

– Biti musliman u Zagrebu znači moći prakticirati svoju vjeru do kraja, bez ikakva straha, bez ikakvih nametanja – utvrdio je 31-godišnji Zagrepčanin Sejad Huseinbašić, iznenadivši nas tvrdnjom kako je muslimanu u hrvatskoj metropoli možda bolje negoli u zemljama s većinski muslimanskim stanovništvom.

Na naš upitni pogled njegov je prijatelj, 35-godišnji Mustafa Alajbegović, objasnio da to nema veze s vjerom, već s kulturom tolerancije.

– U Turskoj, primjerice, žene imaju problem kad žele nositi hidžab, dok u Njemačkoj možete vidjeti ženu s hidžabom u svim institucijama, na šalterima banaka... – kaže Alajbegović.

No, na stranu društvene i državne zakone. Dok su odrastali, vjerojatno su bili izloženi nekim predrasudama...

– Upravo sam zbog vjere u školi uvijek bio u središtu pozornosti! Kolege su me svašta željeli pitati, islam je ipak mnogima prilično nepoznata religija. Zbog svih tih pitanja i sam sam se morao više informirati o svojoj vjeri nego što bih inače imao potrebu – iznenadio nas je Sejad.

Mustafa se pak naslušao šala na svoje ime, sve dok djecu nije podsjetio na glumačkog velikana Mustafu Nadarevića.

– Zvali su me 'Musta – fa! Musta – fa!'... Znali su me i pitati 'Fakat, kak ti je pravo ime?' – smije se Mustafa i prisjeća kako se "najnormalnije izlazilo van s ekipom, u Lapidarij..."

No, uz jednu iznimku – bez alkohola, dodaje ovaj profesor arapskog jezika koji na jesen planira otvoriti arapski centar. Primjećuje, naime, da već nekoliko godina u Zagrebu raste interes za taj jezik.

– Interes je različit. Sve je veće zanimanje za trbušni ples i orijentalnu glazbu, zatim mladi ekonomisti i menadžeri svoju buduću karijeru vide u arapskim zemljama, jer to tržište stalno raste, pa studenti prava i političkih znanosti... – obrazložio je Alajbegović.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JB
jb
22:18 25.08.2011.

He He Mustafa i Seid vas dva lazete ai taj Novinar pise gluposti u Njemackoj sigurno nisu zene zamotane u taj hidzab to je laz , sigurno ne u Instituciji kao Banka mozda negdje u Podrumu nesto pospremaju. ALI SA KLIENTIMA NEMAJU KONTAKT.