STUDIJA

Analiza zagrebačke kanalizacije: Trostruko povećana potrošnja heroina među građanima

Foto: Thinkstock
Analiza zagrebačke kanalizacije: Trostruko povećana potrošnja heroina među građanima
10.07.2019.
u 10:27
Glavni je cilj ove studije promicanje Zagreba te općenito Europe bez droge, a sve je započelo potpisom rezolucije u palači Dverce.
Pogledaj originalni članak

Institut Ruđer Bošković, u suradnji s Gradom Zagrebom, prvi je puta prije 10 godina analizirao urinarne biomarkere ilegalnih droga u otpadnim vodama Grada Zagreba. Drugi su puta 2014., a treći 2018. godine. Uspoređujući rezultate pojedinih analiza, utvrđeno je kako značajno porasla stopa potrošnje droga.

Tom su analizom, kako piše portal Zazubice, obuhvaćeni heroin, kokain, amfetamin, ecstasy, metamfetamin, kanabis, metadon i kodein.

- Usporedba podataka iz istraživanja provedenog 2018. godine s rezultatima iz 2017. godine ukazuje na trostruki porast stope potrošnje čistog heroina, no u istom razdoblju nije uočen značajan porast potrošnje ostalih istraživanih droga. Ipak, treba naglasiti da je tijekom posljednjih nekoliko godina uočen vrlo značajan porast stope potrošnje sintetičkih amfetaminskih droga, kokaina i kanabisa u odnosu na referentnu 2009. godinu, a taj je trend zadržan i u 2018. godini. Ova zapažanja potvrđuju važnost nastavka redovitog nadziranja urinarnih biomarkera u otpadnoj vodi kao nezamjenjiva izvora informacija o potrošnji droga u gradu Zagrebu. Rezultati takvog nadziranja važan su element u donošenju i provedbi kvalitetnih mjera za prevenciju i suzbijanje zloporabe droga, kao i za procjenu njihove učinkovitosti- naglasila je Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti za portal Zazubice.

Glavni je cilj ove studije promicanje Zagreba te općenito Europe bez droge, a sve je započelo potpisom rezolucije u palači Dverce. Tada je Grad Zagreb postao dio Europske mreže gradova bez droge osnovane 1994. godine.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.