Oslobođenje Zagreba

Analitičari o obljetnici: Jednima pobjeda, drugima poraz, konsenzusa nema

Foto: Fundus Hrvatskog povijesnog muzeja
oslobođenje
Foto: Fundus Hrvatskog povijesnog muzeja
oslobođenje
Foto: Fundus Hrvatskog povijesnog muzeja
oslobođenje
Foto: Fundus Hrvatskog povijesnog muzeja
oslobođenje
Foto: Fundus Hrvatskog povijesnog muzeja
oslobođenje
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
02.10.2013., Zagreb - Ivo Banac, hrvatski politicar i povjesnicar, clan Izvrsnog odbora HOO-a.
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
06.04.2014., Zagreb - U Hrvatskom novinarskom drustvu Partnerstvo hrvatskog centra odrzalo je otvorenu tribinu. Zarko Puhovski.
08.05.2015.
u 09:20
Vojnici 10. zagrebačkog korpusa željeli su ući u Zagreb kao osloboditelji, no zaustavljeni su pa su u već oslobođeni grad ušli tek 9. svibnja
Pogledaj originalni članak

Osmi je svibnja 1945. godine. Zora. Južno od Zagreba traju borbe. Preko mostova i skela partizani ulaze u Trnje. Crveni most (Jakuševački) već je osvojen. U borbama za Zagreb vojnici su 45. srpske divizije, 28. slavonske, 39. bosanske divizije... Sljedećeg dana oko sedam izjutra preko Maksimira ulazi jedinica 21. srpske divizije Prve armije. Nekoliko sati poslije preko Remeta, Šestina i Markuševca stižu jedinice 1. proleterske divizije i 6. proleterske divizije "Nikola Tesla". Vojnici Desetog, zagrebačkog, korpusa narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije željeli su ući kao osloboditelji u svoj grad. No, to se nije dogodilo. U Zagreb su ušli 9. svibnja 1945. kada je njihov grad već bio slobodan.

Svečanost u "Lisinskom"

Desetljećima poslije general-pukovnik i narodni heroj Rade Humović kazao je da su i želja i suglasnost i Generalštaba JNA, Glavnog štaba Hrvatske i Štaba Prve armija bile da Deseti korpus sudjeluje u borbama za svoj grad i da činjenica da se ipak nije tako dogodilo nije rezultat ničijih loših namjera. Pa, ipak oslobođenje Zagreba zateklo je Deseti korpus na putu prema gradu u koji su kao osloboditelji ušli drugi...

Od tog je povijesnog dana do danas prošlo već sedam desetljeća. Središnja svečanost obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom sutra će biti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Povjesničar Ivo Banac kaže da nema ništa protiv te komemoracije, ali da bi bilo pošteno kazati da je 8. svibnja 1945. godine u "Zagreb ušla jedna loša sila".

– Ako se ta činjenica zanemaruje, povijest se falsificira. Nije mala stvar da je srušen jedan loš režim. Ali treba kazati da ga je zamijenio režim koji je također bio loš. Ne može se jednako gledati na "oslobođenje" Zagreba i oslobođenje Pariza u kojem su sudjelovali neki drugi saveznici, a ne oni pod kontrolom Staljina. Naše je oslobođenje bilo onda kad je pao komunizam – kaže povjesničar Ivo Banac.

Treba se sjetiti žrtava

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da se u Hrvatskoj previše i prečesto slavi. Što se pak tiče obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, analitičar kaže da su u nas različite interpretacije tog datuma.

– Za jedne je to pobjeda, za druge poraz. I zato se ne može slaviti jer ne postoji konsenzus što se zapravo slavi. To je dokaz da je Hrvatska arheologijski podijeljena na razini povijesti. I zato bi država trebala nešto učiniti – tumači politički analitičar Žarko Puhovski.

– Ako se taj dan obilježava, onda komemoracija svakako treba biti u organizaciji, a ne samo pod pokroviteljstvom Vlade. I tada se treba sjetiti žrtava ustaško-fašističkog režima koje su se priključile partizanima pa stradale od komunizma. Treba se sjetiti ubijenih Ilije Jakovljevića i Tome Jancikovića. A treba se pokloniti i Vladku Mačeku, koji je bio u Jasenovcu – rekao je Banac.

>> U Gdanjsku i Moskvi ne slavi se pobjeda

>> 'Hrvatska je stvorena borbom partizana, a sačuvana je pod vodstvom Tuđmana'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 51

ST
stefj
09:52 08.05.2015.

Vidio sam tu izložbu u poglavarstvu... Ajme, ništa se nije promijenilo u glavama organizatora, tamo kao da je još '45. A i razina pismenosti je poprilično ista. Sve izgleda kao da opet netko piše stripove o Mirku i Slavku, kojima su se partizani ponosili, a svi ostali im se smijali...

LI
liskovaca
11:30 08.05.2015.

kako smo oslobođeni???? pa protiv koga smo se borili 1991 ??????

Avatar tituš
tituš
10:13 08.05.2015.

I tako se okupacija zadržala do danas, od ulaska "osloboditelja" do današnjeg dana!