potkornjak u Park šumi Marjan

Župan proglasio izravnu opasnost od elementarne nepogode

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Split: Građani u prosvjednoj šetnji Marjanom
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Split: Građani u prosvjednoj šetnji Marjanom
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Split: Građani u prosvjednoj šetnji Marjanom
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Split: Građani u prosvjednoj šetnji Marjanom
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Split: Građani u prosvjednoj šetnji Marjanom
06.02.2019.
u 07:13
Donio sam odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavama uništenja drvenaste vegetacije tijekom 2018. i 2019. na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut, na lokalitetu Park šuma Marjan u gradu Splitu, rekao je župan Boban
Pogledaj originalni članak

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u utorak je donio odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode epidemije mediteranskog potkornjaka u Park šumi Marjan, poručivši kako ne bi bilo dobro da se u toj park šumi dogodi kataklizama.

Kako je u utorak navečer priopćila službena županijska stranica, Boban je takvu odluku donio nakon zahtjeva gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, te nakon izlaska na teren i konzultacija sa stručnjacima Hrvatskog šumarskog instituta i ravnateljem JU Park-šuma Marjan.

"Donio sam odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavama uništenja drvenaste vegetacije tijekom 2018. i 2019. na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut, na lokalitetu Park šuma Marjan u gradu Splitu," rekao je župan Boban.

Po njegovim riječima, temeljem ove odluke sve nadležne institucije moraju napraviti maksimum da se spriječi stvarna elementarna nepogoda u Park šumi Marjan.

"Županija je spremna sudjelovati u aktivnostima koje temeljem ove odluke pokrene Grad Split kao nadležno tijelo, odnosno koordinator i voditelj svih aktivnosti, ali i sve sastavnice Grada poput Civilne zaštite. Stručne službe Županije su po ovom pitanju na punom raspolaganju Gradu Splitu," kazao je župan.

Izrazio je nadu da će se dio marjanske šume ipak spasiti.

"Gdje se god zbog bolesti ili fizičkih intervencija događaju uništenja vrijednih zelenih površina, tu kao društvo moramo reagirati bez oklijevanja", naglasio je Boban.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da se očuva marjanska šuma, ali i da iz ovog tužnog primjera naučimo kako da nam se slične stvari na drugim lokacijama ne događaju u budućnosti. Iskreno se nadam da će po pitanju ovog nametnika struka na nacionalnom nivou naći rješenje", poručio je Boban.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.