Vrijednosti Međimurja

Žrtvenici Mitri, Jupiteru, kipić Herkula...

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Međimurje
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Vrijednosti Međimurja
05.10.2018.
u 12:01
Očuvana priroda jedna je od najvećih vrijednosti Međimurja
Pogledaj originalni članak

Najvredniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju je stari grad Zrinskih, u kojem djeluje Muzej Međimurja. Spominje se već u drugoj polovici 13. stoljeća, u vrijeme gospodstva grofa Dmitra Čaka, po kojemu je Čakovec dobio ime. Kao utvrđeni grad spominje se 1333., a od sredine 16. stoljeća u posjedu je Zrinskih.

Muzej čuva bogate zbirke, a u antičkoj se, na primjer, mogu razgledati dva kamena žrtvenika posvećena božanstvu Mitri, žrtvenik bogu Jupiteru, srebrni vrč s tragovima pozlate i konjanička kaciga, brončana kaserola, kipić Herkula i brončani pupak okruglog konjaničkog štita. Ulaznice za stalni postav Muzeja Međimurja odraslima se naplaćuju 20 kuna, za grupe od 20 do 50 osoba 15 kuna po osobi, učenicima, studentima i umirovljenicima 12 kuna. Djeca do sedam godina ulaze besplatno.

Očuvana priroda jedna je od najvećih vrijednosti Međimurja. Namjernici uživaju u zaštićenom području prirode uz Muru i Dravu, zaštićenom spomeniku prirode Bedekovićeve grabe, spomeniku parkovne arhitekture Perivoj Zrinskih u Čakovcu itd.

U Donjem Kraljevcu imali su sreću što je Johann Steiner dobio posao telegrafista na novoj željezničkoj postaji u tom selu. Supruga Francisca 1861. u Donjem Kraljevcu rodila je i sina Rudolfa, koji je postao poznat kao utemeljitelj antropozofije, waldorfske pedagogije, biološko-dinamičke poljoprivrede, antropozofske medicine... Njegovu rodnu kuću posjećuju štovatelji iz cijelog svijeta. Osnovan je i Centar dr. Rudolfa Steinera u kojem, uz ostalo, promiču biodinamičku poljoprivredu bez korištenja pesticida i umjetnih gnojiva. U Donji Kraljevec rado svraća i Daniell Porsche, član poznate automobilističke obitelji, koji je pomagao u gradnji centra.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Vrijednosti Međimurja

Moć, osjećaji, energija, povezanost, mudrost, ljubav, život i smrt, preobrazba i slobode. Tako su nazvani labirinti u prvom gradu labirinata u Hrvatskoj u selu Badličanu. Prostire se na 8000 četvornih metara šume gdje je uređeno devet labirinata od kamenja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KN
knez94
09:24 07.10.2018.

Čakovečki muzej bi još bolje izgledao da gradske vlasti odluče obnoviti cjelokupne fortifikacije oko muzeja. Danas u 21. st. nije nam nikakav problem rekonstruirati utvrdu iz 17. st. Čuo sam da planiraju sanirati park, ali ne znam je li išta od toga bilo do sad.

VJ
vjaceslav
12:25 05.10.2018.

Herakla, a ne "Herkula" - Heraklo (grč. Ἡραϰλῆς, Hērakles, lat. Hercules) /Hrvatska enciklopedija/, jasno, ako smo u hrvatskoj, a VL hrvatske novine.