CIKLIČNO POPUŠTANJE MJERA

Znanstvenici: Otkrili smo model kojim države mogu pobijediti COVID-19

Foto: Getty Images
Znanstvenici: Otkrili smo model kojim države mogu pobijediti COVID-19
20.05.2020.
u 09:57
Nakon mjesec dana opuštenog socijalnog distanciranja uslijedio bi gotovo dvostruko duži interval mnogo strožih mjera
Pogledaj originalni članak

Britanski znanstvenici predstavili su model cikličnog uvođenja i popuštanja restriktivnih mjera za koji smatraju da će omogućiti zemljama lakše nošenje s pandemijom COVID-19 te u konačnici njeno iskorjenjivanje.

Strategiju su razvili na temelju matematičkih formula koristeći podatke iz 16 zemalja. Prema rezultatima istraživanja, najbolji način za svladavanje pandemije bio bi naizmjenični 80-dnevni ciklus koji uključuje 50 dana života pod strogim mjera, a zatim 30 dana relaksacije.

Takav model, navodi se u ovom novom istraživanju, smanjit će broj smrtnih slučajeva i bolničkih prijema na COVID-19 odjelima, a osim toga navodi se i da bi se na ovaj način mogla spasiti mnoga radna mjesta. Ovaj naizmjenični ciklus trebao bi biti na snazi do 2022., smatraju autori ove studije na čelu s britanskim znanstvenikom Rajivom Chowdhuryjem sa Sveučilišta Cambridge, prenosi Mirror.

U studiji objavljenoj u Europskom časopisu za epidemiologiju navodi se i da je taj pristup dugoročno održiviji od sadašnjih metoda koje minimiziraju prijenos virusa s čovjeka na čovjeka.

"Ova povremena kombinacija strogog socijalnog distanciranja i relativno opušteno razdoblje, s učinkovitim testiranjem, izolacijom slučajeva, traženjem kontakata i zaštitom ranjivih, može dopustiti stanovništvu i njihovim nacionalnim gospodarstvima da "dišu" u intervalima" - kazao je Chowdhury, vođa međunarodnog tima istraživača koji su osmislili dinamični model nošenja s pandemijom. Upravo taj element omogućavanja da nacionalna gospodarstva "dišu u intervalima", čini ovo rješenje održivijim, posebno u siromašnijim regijama, smatraju autori.

 Napominju i da bi trajanje tih intervala trebalo prilagoditi za svaku zemlju prema njihovim potrebama i lokalnim mogućnostima. 

>> VIDEO Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.