Ključna karika

Znanstvenici otkrili fosil pauka star više od 305 milijuna godina

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Znanstvenici otkrili fosil pauka star više od 305 milijuna godina
01.04.2016.
u 06:30
Pronađeni fosil trenutačno se nalazi u Nacionalnom muzeju prirodne povijesti u Parizu.
Pogledaj originalni članak

Fosilni ostaci pauka stariji više od 305 milijuna godina otkriveni su u mjestu Montceau-les-Mines u Francuskoj, što znači da je taj pauk živio tristo milijuna godina prije evolucije modernog čovjeka.

Znanstvenici tvrde da im ovo otkriće može biti ključno u proučavanju evolucije ne samo pauka nego i drugih organizama. – Rezultati istraživanja pokazali su da pronađeni primjerak predstavlja ključnu kariku u evoluciji paukova – izjavio je Russell Garwood sa sveučilišta u Manchesteru.

Novootkriveni primjerak dobio je ime Idmonarachne brasieri, a unatoč činjenici da ovo biće nije imalo organe za proizvodnju svilenkastih niti kojima plete mrežu, njegova anatomija pružila je uvid u evolucijske faze kroz koje su prošli njegovi nasljednici i postali onakvi kakvim ih danas znamo. Pronađeni fosil trenutačno se nalazi u Nacionalnom muzeju prirodne povijesti u Parizu.

>> Hrabrost ili ludost: Gurnuo ruku u rupu punu paukova

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar think pink
think pink
08:27 01.04.2016.

"što znači da je taj pauk živio tristo milijuna godina prije evolucije modernog čovjeka" - i što s time??? pa nije čovjek bio prvo živo biće na zemlji!!! možda će se ovaj "novinar" iznenaditi kad sazna da su i dinosauri živjeli prije čovjeka!!! svaki dan se nešto nauči...