CIRKUS Antonio Bacchiaz Toni, akrobat u mirovini

Život posvetio svijetu akrobata, žonglera i klauna

24.03.2009.
u 16:00
Pogledaj originalni članak

Životna priča danas šezdesetpetogodišnjeg Rovinjca Antonia Bacchiaza mogla bi nekome od domaćih redatelja poslužiti kao predložak za uzbudljiv dokumentarni film o životu o cirkusu i svijetu žonglera, akrobata, krotitelja divljih zvijeri i klaunova, njihovim lutanjima i neobičnim doživljajima. Svega onog što je proživio Antonio Bacchiaza, akrobat u mirovini.

Dječak u cirkusu
Rođen sam u Vodnjanu 1934. u velikoj obitelji, u kojoj se majka brinula o sedmero djece. Živjelo se teško, u siromaštvu pa sam već sa 14 godina radio u Uljaniku i učio za bravara. Život mi se preokrenuo kada je u Vodnjanu gostovao cirkus Artus Štefana Bergera iz Bjelovara. Kao i ostala dječurlija, vrtio sam se oko šatora, donosio im vodu i slušao cirkusante kako bi me pustili besplatno odgledati predstavu.

Berger me je tada zapazio i poveo sa sobom. S njim sam prokrstario bivšu državu uzduž i poprijeko i naučio razne cirkuske vještine. Najviše mi se sviđalo balansiranje na glavi i bradi. Kriomice sam vježbao dok nisam svladao tehniku, a nakraju sam mogao na bradi nositi četrnaest stolica i dva stola i postao sam najbolji balanser u državi - prisjeća se Antonio Bacchiaza. Ističe da je najviše od zanata naučio od čuvenog Ličanina Marijana Matijevića, koji je zubima vukao kamion, motao željezne šipke oko vrata i razbijao kamenje na prsima i na čelu.



- I ja sam sve to naučio i izvodio. Za to je trebalo uložiti puno truda, izgubiti puno sati u vježbi, ali isplatilo se, prisjeća se šjor Toni, ljudina golemih šaka kojim bi i danas mogao srušiti bika. U cirkuskoj koloni, prvo na konjskim kolima, a kasnije i na kamionima tih 50-ih i 60-ih putovalo se od mjesta do mjesta i izazivalo divljenje, smijeh i radost i djece i odraslih.

Bilo je i velikog siromaštva, naročito u bosanskim mjestima, gdje su djeca znala donositi i jaja, kolut sudžuka i vrećicu jabuka da ih puste pod šator. Antonio je, viseći na jarbolu, visokom sedam metara, u zubima držao suprugu i vrtio je, obješenu o široki remen - prisjeća se s nostalgijom svoje mladosti šjor Toni.

Tonijeve ozljede
U Makarskoj je, prisjeća se akrobat, jarbol pukao i on je pao. Puna tri dana bio je u komi, dok mu je partnerica prošla s lakšim ozljedama. Ali kaže šjor Toni, to su rizici toga posla. Kada se rastao od prve supruge, prešao je u veliki državni cirkus Adria i ponovno se oženio, a zatim se s drugom suprugom skrasio u Rovinju gdje je do 1994. godine, i odlaska u zasluženu mirovinu, držao lunapark u turističkom naselju Villas Rubin. Iako je već pet godina umirovljenik, Toni ne miruje.

Ako nije u svojoj radionici, onda je kao pravi Istrijan i čovjek od mora, na moru u lovu. Najdraži mu je, kaže nam, lov na lignje. Šjor Toni Bachiaza kaže da je upravo zahvaljujući godinama u cirkusu izučio razne zanate koji mu u danima mirovine dobro dođu. Uz bravariju zna sve u vezi sa strujom i vodom i obavlja razne popravke po kući. Najdraže mu je ipak sastajanje s prijateljima. Svako na kavici s njima prepričava dogodovštine iz života pod cirkuskim šatorom.


Susret s izgubljenom sestrom Palmirom- Pinom nakon pola stoljeća

Antonio Bacchiaz ponekad priča i o svojoj brojnoj obitelji koja se rasula po svijetu. Kada je počeo Drugi svjetski rat, njega su strpali u pulsko sirotište, a njegovu trogodišnju sestru Palmiru, koju su od milja zvali Pina, odvele su časne sestre u Trst i smjestile u sirotište Cassa di Nazaretto. Otad pa do 1991. Toni ništa nije znao o sudbini svoje izgubljene sestre. Iako ju je tražio po Trstu i raspitivao se kod časnih sestara, nitko mu nije znao, ili nije htio, ništa reći. Trinaestogodišnju Pinu posvojila je neka obitelj i odvela u Ameriku, gdje se udala i ima četvero djece. Kada joj je umrla pomajka, u kući je našla omotnicu sa svojim krsnim listom i otpusnicom iz tršćanskog sirotišta. Tako je napokon doznala da je rođena u istarskom gradiću Dignanu pa je 1991. s mužem krenula preko Atlantika u potragu za korijenima. U Vodnjanu i Rovinju se susrela s bratom Tonijem i sestrama Angelom, Marijom i Ritom, koje su doputovale iz Venecije, Torina i Labina da nakon 50 godina vide i upoznaju svoju Pinu. Bilo je suza radosnica i priča o izgubljenom djetinjstvu i otad Palmira Bacchiaz često posjećuje Istru i pronađenu rodbinu, kako bi barem donekle nadoknadila izguljenih 50 godina života.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr