Zima ne posustaje

Izdana upozorenja zbog jake bure, najjači udari vjetra bit će do 130 km/h

Foto: DHMZ/PIXSELL
Ilustracija
Foto: DHMZ
Upozorenje zbog bure za subotu, 20. ožujka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zadnji dan zime zagrepčani dočekali uz niske temperature
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zadnji dan zime zagrepčani dočekali uz niske temperature
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Hladan dan u Opatiji
19.03.2021.
u 13:44
"Tijekom sljedeća tri dana na kopnu većinom oblačno, povremeno uz kišu pa i susnježicu i snijeg, uglavnom u subotu te u prvom dijelu nedjelje
Pogledaj originalni članak

Danas će prema prognozi DHMZ-a biti djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice pljuskovi kiše ili snijega, češći će biti sredinom dana i poslijepodne, a malo kiše moguće je ponegdje i na obali. U Dalmaciji navečer postupno naoblačenje. Najviša temperatura zraka između 5 i 10°C u unutrašnjosti te 9 i 13°C na obali i otocima. Državni hidrometeorološki zavod izdao je za subotu 20. ožujka upozorenja za dio zemlje zbog jake i olujne bure. Velebitski kanal označene je crvenim upozorenjem zbog bure koja navečer može biti i olujna. Najjači udari vjetra bit će 35-70 čvorova, odnosno 65-130 kilometara na sat. Narančasto je upozorenje izdano za riječko područje na kojem će bura dosezati udare 65-120 kilometara na sat te za predio sjeverne Dalmacije. Na tom je području upozorenje izdano također zbog bure koja će navečer biti vrlo jaka s udarima do 55 čvorova, odnosno do 100 kilometara na sat. 

"Posljednji dani kalendarskog završetka zime i prvi proljetni bit će neuobičajeno hladni za ovo doba godine pa će osjet ugode nerijetko biti u kategoriji vrlo hladno", kazao je za emisiju "Vrijeme" nakon "Dnevnika" HRT-a Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

"U petak će u većini Hrvatske biti više sunčanog vremena nego u četvrtak, no i dalje uz promjenjivu naoblaku na kopnu može biti mjestimičnih kratkotrajnih prolaznih oborina. Zatim, od subote do ponedjeljka ponovno oblačnije s povremenom kišom, ponegdje i susnježicom i snijegom, uz umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu će puhati većinom još jača bura, vjerojatno na nekim lokacijama i s orkanskim udarima. Prema sredini novog tjedna manje oblaka, posebno na moru, gdje će bura postupno oslabjeti", kaže.

Foto: DHMZ
Upozorenje zbog bure za subotu, 20. ožujka

"Tijekom sljedeća tri dana na kopnu većinom oblačno, povremeno uz kišu pa i susnježicu i snijeg, uglavnom u subotu te u prvom dijelu nedjelje. Uz to vjetrovito – puhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Zadržat će se razmjerno hladno. Vjetrovito i na Jadranu, gdje će osjet hladnoće zbog jake i olujne bure biti još izraženiji nego na kopnu. Mjestimična kiša u subotu, na jugu i u nedjelju. Sunčanije se predviđa na sjevernom Jadranu", prognozirao je za HRT.

Video: Snijeg u Pleternici

HASSANOVI RATOVI

'Kada je počeo taj rat, bio sam desetogodišnje dijete s puškom u ruci. Ranjen sam više puta, izgubio sam brata, prijatelje'

Večernjakovci Hassan Haidar Diab i Robert Bubalo snimili su dugometražni dokumentarac ‘Hassanovi ratovi’ o životnoj sudbini koja ostavlja bez daha. Iz filma čija je premijera 4. lipnja u Velikoj Gorici može se iščitati da je Hassan, kao obrambeni mehanizam, gotovo izbrisao svu svoju prošlost, koju sada pred kamerama, uz pomoć svoje obitelji, pokušava sklopiti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
14:00 19.03.2021.

Ne može neki vjetar bit jači od korone zato su sve te mjere