Dan dostojanstva rada

Ženska kuna ima samo 80, a muška svih stotinu lipa

Foto: photos.com
Ženska kuna ima samo 80, a muška svih stotinu lipa
06.10.2009.
u 18:20
Živimo u zemlji gdje se radna prava ostvaruju tek preko suda, gdje ljudi štrajkaju glađu kako bi dobili plaće - kaže Sever.
Pogledaj originalni članak

"Ženska kuna ima 80 lipa" slogan je akcije Ženske sekcije SSSH kojom će danas obilježiti Svjetski dan za dostojanstveni rad. Slogan temelje na činjenici da žene zarađuju 20 posto manje od muškaraca i predlažu da u skladu s time žene proizvode i usluge plaćaju 20 posto manje. Državna statistika kaže da je razlika između prosječne ženske i muške bruto plaće 2007. godine iznosila 10,8 posto. Svjetska banka tvrdi da je prava razlika 15,2 posto, a portal Moj Posao da je jaz točno 18,4 posto.

Znanstvenici tvrde da je riječ o 21 posto razlike jer se mora uzeti u obzir činjenica da su zaposlene žene obrazovanije od zaposlenih muškaraca i da rade na složenijim poslovima. - Dakle, ženska kuna vrijedi samo 80 lipa, što znači da za zahtjev imamo apsolutno vjerodostojne i znanstveno utemeljene argumente - iznosi Božica Žilić, predsjednica Ženske sekcije.

Da je ženski rad potplaćen pokazuje niz činjenica. Od sedam tzv. ženskih djelatnosti, u samo dvije plaće su više od prosjeka. Od 1995. godine udio žena među nezaposlenima raste, više ih je od 60 posto. Stopa nezaposlenosti žena početkom ove godine iznosila je 18,7 posto, znatno više od nezaposlenosti muškaraca. Žene čine i gotovo 60 posto radno neaktivnog stanovništva, a njihov rad u kućanstvu te s djecom, starijima i invalidima u obitelji nepriznat je i neplaćen. SSSH i NHS traže od premijerke Jadranke Kosor da pomogne obraniti dostojanstvo rada i radnika u sljedećim izmjenama Zakona o radu.

- Živimo u zemlji u kojoj se radna prava ostvaruju tek uz pomoć suda, gdje radnici štrajkaju glađu kako bi izborili isplatu svojih plaća i gdje dobivaju otkaze ako upozore na nepravilnosti - rekao je Krešimir Sever iz NHS-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

Avatar Uskok
Uskok
09:23 29.02.2020.

Laž. Prljava pokvarena feministička laž. Muškarci i žene su plaćeni isto za isti posao, a plaćeni različito za različite poslove.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
09:35 29.02.2020.

Da su žene stvarno plaćene 20% manje od muškaraca za isti rad, poslodavci bi samo njih zapošljavali.

Avatar izvidnik1
izvidnik1
09:33 29.02.2020.

Na mom radnom mjestu muškarac i žena imaju istu plaću za iste uvjete, radni staž, čin, bračno stanje, mjesto u kojem živi, radni sati itd. Nigdje na platnoj listi ne piše da žena ima manji koeficijent plaće jer je žena ali kad se vrši provjera motoričkih sposobnosti onda ženski pripadnici trebaju napraviti 20% manje rezultate za istu ocjenu kao muški pripadnik.