NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN

Ženi prijetio, tukao je, uzimao mobitel, silovao... Dobio sedam godina zatvora

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Ženi prijetio, tukao je, uzimao mobitel, silovao... Dobio sedam godina zatvora
20.03.2023.
u 16:22
Zbog obiteljskog nasilja je u dva navrata intervenirala i policija, a policajci koji su tim prigodama intervenirali potvrdili su na sudu da ih je jednom zvala žrtva, a drugi put žrtvin bivši suprug, koji je za zlostavljanje saznao od njihove zajedničke djece
Pogledaj originalni članak

Muškarac (39) je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, zbog psihičkog i fizičkog zlostavljanja izvanbračne supruge, koja uključuje i silovanje, a bio je optužen i za zanemarivanje djece. Prema optužnici teretio se da je od ožujka 2021. do sredine lipnja 2022. na širem zagrebačkom području u iznajmljenim stanovima izvanbračnu suprugu učestalo fizički i psihički zlostavljao. Govorio joj je razne pogrdne riječi kako bi je dodatno ponizio, a sve je to činio u nazočnosti njihova maloljetnog djeteta.  

Često je bio alkoholiziran, prijetio joj je da će ubiti nju pa sebe, uzet joj djecu, da će se on baciti pod vlak. Sve je kulminiralo 13. lipnja 2022. kada ju je dvaput silovao. Ona mu je pokušala pobjeći i sakriti se u kupaonicu, a on joj je uzeo iz ruku mobitel, kako ne bi zvala pomoć. Kako mu se opirala, lakše ju je ozlijedio jer je imala šest krvavih podlijeva po tijelu. Nakon te noći ga je prijavila, te se na jedno vrijeme sklonila s djecom u sigurnu kuću.

ugledaju se u starije

Nasilje je postalo način komunikacije: 'Mlade ne učimo kako da se nose s problemima'

Tijekom 2022. godine se 24 djece do 14 godina ubilo ili pokušalo ubiti, što je najveća brojka u zadnjih deset godina. Kada se tome doda da su isto lani učinile i 62 mlade osobe u dobi između 15 i 18 godina, kao i 108 njih u dobi od 19 do 25 godina, nekome bi se trebali upaliti svi alarmi za uzbunu. No ne pale se, a jedan od razloga je, smatra psihologinja Mirjana Nazor, što se premalo računa vodi o mentalnom zdravlju. I mladih i starih.

Sveukupno bio je optužen za četiri djela, a pojedinačno je zbog silovanja osuđen na pet godina zatvora, za nasilničko ponašanje i zanemarivanje djeteta dobio je po godinu dana zatvora, a za prijetnju šest mjeseci zatvora, pa mu je u zbiru izrečena jedinstvena kazana od sedam godina zatvora. U istražnom zatvoru je bio od uhićenja u lipnju 2022. do veljače 2023., što mu se uračunava u kaznu, a mora platiti i 1200 eura za vještačenje te 500 eura sudskih troškova. Na objavi presude se nije pojavio, a ako se sam ne prijavi u Remetinec, bit će izdan nalog za njegovo dovođenje.

U obrazloženju presude navedeno da je sud vjerovao žrtvi čiji je iskaz bio vjerodostojan, jasan i uvjerljiv te je u skladu s ostalim dokazima u spisu. Vještačenjem je utvrđeno da je žrtva zadobila ozljede onako kako je i iskazivala, a da je zlostavljana potvrdio je i u svom iskazu i njezin otac koji je kazao kako ga je žrtva zvala više puta nakon što bi je suprug vikendom napao. Otac žrtve bio je i taj koji je nju i djecu, dan nakon silovanja, odvezao iz stana u kojemu su stanovali sa zlostavljačem. Zbog obiteljskog nasilje je u dva navrata intervenirala i policija, a policajci koji su tim prigodama intervenirali potvrdili su na sudu da ih je jednom zvala žrtva, a drugi put žrtvin bivši suprug, koji je za zlostavljanje saznao od njihove zajedničke djece. Da je bila zlostavljana potvrdio je i otac optuženog 39-godišnjaka koji je kazao da ga je žrtva znala nazvati te mu ispričati kako joj 39-godišnjak frče ruke, prijeti, oduzima mobitel...

Optuženik je  u svojoj obrani sve poricao, te je sebe pokušao prikazati žrtvom, a žrtvu agresorom. Tvrdio je da ga je prijavila kako bi se dokopala svog novca. No sud mu nije povjerovao, jer to ne proizlazi iz dokaza i iskaza, a i žrtva je tražila da ju se nakon svega što je prošla skloni u sigurnu kuću. Sud je takvu obranu cijenio otegotnim, dok mu je neosuđivanost cijenjena olakotnim. 

VIDEO Više ljudi ubijeno u Hamburgu: Napadač je bivši član Jehovinih svjedoka?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Marko
Marko
16:56 20.03.2023.

Dobro ovo drugo ,ali uzmati mobitel?

AC
acer7
17:02 20.03.2023.

Dakle realno bez dokaza, samo na temelju iskaza?