RAZVIJENE ZEMLJE

Žene obrazovanije od muškaraca, ali i dalje manje plaćene

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Žene obrazovanije od muškaraca, ali i dalje manje plaćene
04.10.2017.
u 13:45
"Svaka zemlja ima vlastite zapreke za ostvarenje ravnopravnosti spolova i da bi se doista nešto promijenilo, moramo promijeniti javne politike zajedno sa stereotipima, stavovima i ponašanjem"
Pogledaj originalni članak

Žene u razvijenim zemljama obrazovanije su od muškaraca, ali i dalje zarađuju manje, slabo su zastupljene u politici, rjeđe se uspijevaju probiti u vrh poslovnog svijeta i manje se bave poduzetništvom, objavila je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Od Kanade i Japana do Norveške i Australije, mlade žene zarađuju u prosjeku gotovo 15 posto manje od muškaraca iako su obrazovanije, navodi se u istraživanju organizacije sa sjedištem u Parizu.

Razlika u plaćama između spolova nije se promijenila u zadnjih deset godina unatoč boljim politikama za zaposlene roditelje, transparentnosti u plaćama i sustavima kvota kojima se želi povećati broj žena u upravnim odborima i na visokim dužnostima.

"Svaka zemlja ima vlastite zapreke za ostvarenje ravnopravnosti spolova i da bi se doista nešto promijenilo, moramo promijeniti javne politike zajedno sa stereotipima, stavovima i ponašanjem", ističe, u priopćenju, glavni tajnik OECD-a Angel Gurria.

Pauziranje u karijeri nakon rođenja djeteta zbog nefleksibilnih uvjeta na radnom mjestu ili rodnih stereotipa, kao i diskriminacija žena na radnom mjestu ključni su čimbenici koji sprječavaju žene da zarađuju jednako kao i muškarci, navodi se u izvješću.

Osim zapreka na radnom mjestu, nejednake roditeljske dužnosti, slaba politička zastupljenost i duboko usađeni društveni stereotipi također otežavaju ostvarenje ravnopravnosti spolova, dodaje se.

No većina zemalja OECD-a obuhvaćenih istraživanjem kazala je da je sprječavanje nasilja nad ženama njihov glavni prioritet.

"Te nejednakosti trebale su biti odavno riješene. Nema razloga da žene zaostaju za muškarcima u društvenom, ekonomskom i političkom smislu", rekao je Gurria.

"Jednakost spolova ključna je kako bi se osiguralo da žene i muškarci mogu kod kuće, na radnom mjestu i u javnom životu u potpunosti pridonositi poboljšanju društava i ekonomija", dodao je.

Kad bi se razlika u plaćama između spolova smanjila za četvrtinu do 2025., to bi povećalo projicirani gospodarski rast za jedan postotni bod u zemljama OECD-a između 2013. i 2025., navodi se u izvješću.

Think-tank dodaje da bi globalni BDP, kada bi postojao jednak broj žena i muškaraca koji se bave poduzetništvom, mogao porasti za 2 posto, odnosno za oko 1,5 bilijuna dolara.

"Kada se uzmu u obzir slabi rast, starenje stanovništva i sve obrazovanije mlade žene, ekonomski razlozi za ravnopravnost spolova su očiti", naglašava Gurria.


 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BL
bljak007
14:25 04.10.2017.

Imaju male plaće, ali one potroše i onu od supruga, i to tako brzo da se ovaj nit ne snađe. Sexaju se se samo da ucjene muža,da im da još više love, a onda se čude što ih ti isti varaju s onom koja manje traži, za sex.

ST
Startrack
14:58 04.10.2017.

Obrazovanije u drustvenim znanostima.

FE
fefellerunt
19:19 04.10.2017.

Gdje su ti primjeri da su manje plaćene? Ali tklo može očekivati idkrenost od žena? kad aim je laganje odraz sposobnosti i iintleigencije , neće navesti kako je obrazovanje prilagođeno upravo kako bi žene lakše dolazile do fakulteta . Interesantno i kako spodobe bez ikavog morala, poštgenja i iskrenosti neće iznijeti primjere u čemu su sve priivilegfirane , tako u vojsci netrebaju ispunjavati ni polovicu normi kao muškarac , ali zato su protjerivali brnaitelje , ljude sa nizom obuka i usavršavanje kako bi spodobe dobila "atraktivna " mjesta i mogle napredovati , njima jebila dužnost omogućiti stvorenjima d aimaju dovoljno za šminkanje i tjeranje . Za porodiljni dobiju godinu dana 100% bolovanja , a za troje djece i tri godine i to im nije dovoljno , ne smiju dignut ništa teže od 20 kg ali će zato svako malo napisati po portlaima kako su one jače i izdržljivije od muškaraca