Županijski vijećnici

Žele Viroviticu kao središte Slavonske regije

Foto: Marija Lovrenc/VLM
Žele Viroviticu kao središte Slavonske regije
16.12.2013.
u 14:01
Deklaraciju su inicirali koalicijski vijećnici iz klubova HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HSP AS-a i BUZ-a u vrijeme ustavnih promjena koje donose i pitanje regionalizacije Hrvatske
Pogledaj originalni članak

S 21 glasom „za“ i 13 suzdržanih županijski su vijećnici u Virovitici u ponedjeljak usvojili „Deklaraciju o položaju, regionalnom statusu i jedinstvenosti Virovitičko-podravske županije kao jedinice regionalne samouprave.“ Deklaraciju su inicirali  koalicijski vijećnici iz klubova HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HSP AS-a i BUZ-a u vrijeme ustavnih promjena koje donose i pitanje regionalizacije Hrvatske. Žele sačuvati značaj i funkciju Virovitičko-podravske županije pa Deklaracijom od Hrvatskog sabora, Vlade i drugih institucija traže da sjedište Slavonske regije bude Virovitica. Temelj je povijesni značaj Virovitice kao sjedišta Virovitičke županije iz 19. stojeća, a koja je pokrivala dotadašnju Osječku i Đakovačku županiju.

 – Promjena Ustava važno je pitanje i njemu se mora važno i pristupiti, a mi u ovom trenu nemamo niti jedan dokument koji definira što pojam regije predstavlja,  koje županije i središta obuhvaća, a koja postojeća prava dokida. U ovom trenu nitko od nas ne može građanima jamčiti da će regionalizacijom živjeti kvalitetnije, odnosno da neće ostati bez nekih prava koja danas imaju. To ne možemo dopustiti  -  istaknuo je župan Tomislav Tolušić (HDZ). Iz redova oporbe koja je prilikom glasovanja bila suzdržana HDSSB-ovac Igor Češek kritizirao je HDZ koji je, istaknuo je, imao priliku sudjelovati u nacrtu ustavnih promjena, ali tu priliku nije iskoristio. Dodao je da ne razumije strah od regionalizacije koji ispoljava HDZ-a i njegovi koalicijski partneri.  

– Nitko ne govori o ukidanju županija. Ovdje je riječ o putu ka organizaciji države, a upravo je to ono što nam regionalizacija može donijeti. Nitko od nas ne želi da ijedan građanin Virovitičko-podravske županije bude zakinut – kazao je I. Češek.

>> Tvornica šećera Viro dobila Kristalnu kunu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DO
domoljubxy
21:20 23.12.2013.

Bolje bi vam bilo da otvarate radna mjesta i da ne mislite samo o svojim foteljama.Kad pogledam tko sijedi u prvim redovima nikakva korist jer slabo radite.U koliko ste raznih odbora koji se masno plaćaju.