OSOBA TJEDNA

Zdravko Ronko: Ne voli šefove iznad sebe

Foto: import
Zdravko Ronko: Ne voli šefove iznad sebe
14.04.2006.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući Zdravku Ronku, SDP je na prošlim izvanrednim izborima za Požeško-slavonsku županiju dobio prvu županiju, inače jednu od HDZ-ovih utvrda, prvu u kojoj samostalno vlada. No Račan tu pobjedu ne bi trebao previše pripisivati SDP-u jer to i nije pobjeda SDP-a, nego ponajviše pobjeda Zdravka Ronka.

To se iščitava i s njegovih predizbornih jumbo plakata na kojima dominira natpis RONKO  SDP u kutu plakata gotovo se i ne vidi. Potkrepljuje to i 51 posto nestranačkih osoba na njegovoj listi, od kojih su mnogi bivši hadezeovci, haesesovci i elesovci. Njegova pobjeda rezultat je ne samo njegova dugogodišnjeg napornog i ustrajnog političkog rada nego i nerada njegovih političkih protivnika, prije svega HDZ-a na čelu s Antom Bagarićem.

Ronko uživa u nadmudrivanju i igri sa svojim protivnicima. Malo tko se i usudi s njime polemizirati jer je u tome ne samo vješt nego je i iznimno dobro upućen u sva zbivanja u svojoj sredini. Usto, ima dovoljno "zanimljivih" podataka o svojim protivnicima i spreman je upotrijebiti ih ako mu to zatreba. Osim toga, stalno je na terenu te ga rijetko može zaskočiti neki problem, a da o njemu nešto ne zna.

I njegovi najveći protivnici iz HDZ-a priznaju mu da je vješt, temeljit i sposoban političar te dobar analitičar situacije. Zamjeraju mu što svaki svoj korak reklamira, od posjeta vrtiću do obilaska gradilišta, gradskih ustanova... Ronko neće zaboraviti čestitati i obići sugrađane koji slave 100. rođendan ili pozvati na proslavu Valentinova sve parove koji slave zlatni pir, neće zaboraviti ni stare i same te ih darivati ili u gradsku kuću pozvati novorođene stanovnike, koje čeka 1000 kuna.

 Jednostavno, zna uspostaviti komunikaciju, kako s djecom tako i s mladima, ali i starima. U gradu nema izložbe, koncerta, predavanja, predstave ili bilo kakvog događaja, a da on nije nazočan. Kad je postao gradonačelnikom, krenuo je i na misna slavlja te sva ostala crkvena zbivanja. Svoj politički talent nije zakopao, nego ga je obilno umnažao na svakom koraku, pridobivajući u svoj tabor i one koji su mu nekad bili ljuti protivnici. A protivnike ili one u stranci koji su drukčije mislili  uspješno je udaljio.

 Za njega kažu da ne voli imati šefove iznad sebe pa tako ni koalicijske partnere. Voli prije svega surađivati s ljudima koji žele i znaju provoditi njegove ideje i programe. Najviše mu se zamjera kratkotrajna koalicija s kontroverznim Vladom Zecom koja mu je omogućila ostvarivanje dugo očekivanog sna  biti gradonačelnik.

 A kad je nakratko postao, to mu je bilo dovoljno da pokaže sve svoje političko umijeće jer nakon toga je na izvanrednim izborima postao pobjednik u Požegi, a godinu dana poslije opet na izvanrednim izborima i pobjednik županije. Njegova iduća stepenica sigurno će biti saborska klupa, a tada mu se mogu otvoriti i neka druga vrata jer on je, bez sumnje, uspješan politički plivač.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr